Ruinele unui oraș vechi de secole au apărut din cauza secetei din nordul Filipinelor. După o perioadă prelungită de caniculă intensă și ploi puține, nivelul apei din baraj a scăzut pentru a scoate la iveală părți ale unei biserici scufundate, pietre funerare și fundațiile structurilor din orașul vechi de 300 de ani din provincia Nueva Ecija.
„Când am auzit despre reapariția bisericii scufundate din vechiul oraș Pantabangan, m-am entuziasmat și am vrut să o văd”, a declarat asistenta medicală pensionară Aurea Delos Santos, în vârstă de 61 de ani.
Nivelul apei de la barajul Pantabangan a scăzut cu 26 de metri până acum în acest an. Unii localnici au profitat de pe urma acestui lucru, făcând zona o atracție și transportând turiștii către insulă.
„În trecut câștigam doar 200 de pesos [3,50 USD] din pescuit, dar de când au sosit turiștii, câștig între 1.500 și 1.800 pe zi”, a spus pescarul Nelson Dellera, notează The Guardian.
Populația orașului vechi a fost relocată în anii 1970, în timpul construcției unui baraj care servește acum drept principală sursă de irigare și apă pentru Nueva Ecija și provinciile din apropiere, au anunțat autoritățile locale.
Filipine și alte țări din Asia de Sud-Est s-au confruntat cu o căldură extremă în ultimele săptămâni, determinând școlile să suspende cursurile, iar Guvernul să îndemne oamenii să rămână în casă.
Joi, Cambodgia a dat vina pe canicula extremă pentru o explozie la un depozit de muniție care a ucis 20 de soldați. Explozia, care a distrus un întreg camion cu muniții și a prăbușit clădiri, a rănit mai mulți soldați și cel puțin un copil în provincia rurală Kampong Speu, sâmbătă.
Deteriorările climatice cauzate de oameni supraalimentează fenomenele meteo extreme din întreaga lume, provocând dezastre frecvente și mortale, de la valuri de căldură la inundații și incendii de vegetație. Cel puțin unele dintre cele mai grave evenimente din ultimul deceniu ar fi fost aproape imposibile fără încălzirea globală cauzată de om.