Oraşul superb din România de care puţini au habar. E plin de istorie, cochet şi deloc aglomerat

Oraşul superb din România de care puţini au habar. E plin de istorie, cochet şi deloc aglomerat
Oraşul superb din România de care puţini turişti ştiu

Poate că la o primă vedere ești tentat să crezi că titlul este unul exagerat. Pe măsură ce vei parcurge acest text vei afla că, de fapt, orașul superb din România de care puțini au habar, deși e plin de istorie, cochet și aglomerat, este o realitate perfect veritabilă. Este considerat „Mica Romă”, în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea fiind centrul cultural al transilvănenilor.

Oraşul superb din România de care puţini au habar

Este vorba despre orașul Blaj, situat în județul Alba, care are un număr de doar 20.000 de locuitori. Deși puțini avem cunoștință despre stilul de viață din această zonă, încă de pe băncile școlii am învățat despre el.

La Marea Adunare de la Blaj (mai 1848), la care au participat 50.000 de oameni, s-a adoptat un program de revendicări cu caracter democratic de mare importanță. Acesta prevedea abolirea dijmei, clăcii şi iobăgiei, libertatea cuvântului şi a tiparului şi înfiinţarea de şcoli de stat în limba română.

Blajul este considerat „Mica Romă”. Denumirea aceasta a fost atribuită orașului din Alba pentru prima dată de către Mihai Eminescu, în secolul XIX. Spre deosebire de multe alte orașe din țara noastră, municipiul este foarte curat. Turiștii sunt atrași aici de multe obiective cu importanță istorică și culturală profundă.

Dacă nu ai fost niciodată la Blaj, trebuie neapărat să îl notezi pe lista orașelor pe care să le vizitezi. Fără îndoială, nu vei regreta o astfel de alegere. Aruncă o privire asupra rândurilor de mai jos pentru a afla câteva curiozități despre orașul Blaj. Iată câteva curiozități despre acest municipiu!

Lucruri pe care nu le știai despre orașul Blaj din Alba

1. Una dintre cele mai frumoase construcții din Blaj este Catedrala Sfânta Treime. Valorosul edificiu baroc din Transilvania a fost ridicat în perioada anilor 1741 – 1749 de către doi arhitecți vienezi de origine italiană, Anton și Johann Martinelli.

Pentru a construi acest monument, arhitecții s-au inspirat dintr-un alt edificiu. Este vorba despre prima biserică catolică ridicată în Transilvania după Reformă, Biserica Iezuiţilor din Cluj, potrivit Wikipedia.

2. În orașul Blaj s-au pus bazele primei școli publice din România cu predare în limba română. S-a întâmplat în anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron. Blajul a devenit centru important al învățământului românesc din regiunea Transilvania.

Citește și: Oraşul din România care a intrat într-un proiect internaţional de finanţare. Este singurul de la noi din ţară până acum

3. Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice care pot fi vizitate în Blaj este Muzeul Municipal din apropierea Colegiului Național „Inochentie Micu-Klein”. Aici se adăpostește o colecție unică de istorie, tematica principală pe care a fost construită fiind Șocala Ardeleană şi Revoluţia de la 1848.

Urmăriți Playtech.ro și pe