Orașul mare din România unde prețurile apartamentelor au scăzut. Unde sunt, în schimb, cele mai mari scumpiri
S-a aflat care este orașul mare din România unde prețurile apartamentelor au scăzut, în contextul în care toate celelalte orașe mari au înregistrat creșteri de preț. Ultimul raport al unei companii imobiliare arată că proprietarii de apartamente din marile orașe și-au mărit pretențiile în ceea ce privește prețurile apartamentelor, comparat cu luna trecută, în cele mai multe dintre marile orașe.
Care este orașul din România unde a scăzut prețul la apartamente. În celelalte orașe prețurile s-au mărit
Pretențiile proprietarilor de apartamente scoase la vânzare a continuat să crească și în luna aprilie la nivelul întregii țări, Bucureștiul, Clujul și Iașiul fiind în topul scumpirilor, în timp ce Timișoara este singurul oraș important în care prețurile au înregistrat o scădere în raport cu luna anterioară, informează imobiliare.ro.
Pe parcursul lunii trecute, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă: suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament a crescut cu 3,2%, de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util.
Cu cât au crescut prețurile cerute de proprietari față de 2021
Comparativ cu perioada similară a lui 2021, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare.
În marile orașe ale României s-au înregistrat, luna trecută, atât evoluții pozitive, cât și negative ale pretențiilor proprietarilor, în cea dintâi categorie încadrându-se Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța și Iași.
De ce au scăzut prețurile la apartamente în Timișoara
Singurul oraș important al țării care a înregistrat evoluții negative este Timișoara. Tendința descendentă a prețurilor din acest oraș a fost dictată de scăderile înregistrate atât pe piața apartamentelor noi, cât și pe cea a locuințelor vechi.
„Prețurile apartamentelor au continuat să crească în aprilie din cauza creșterii costului de construcție pe fondul scumpirii materialelor. În același timp, cererea a înregistrat o creștere de 11% și se apropie de valorile înregistrate înainte de declanșarea conflictului ucrainean. Observăm de asemenea o creștere a interesului investițional, dar și a tranzacțiilor cash, rezidențialul fiind astăzi considerat un instrument cu potențial ridicat de protecție împotriva inflației. De asemenea, ne așteptăm în perioada următoare la o consolidare a pieței chiriilor”, a declarat, Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.
Cu cât au crescut prețurile la apartamentele din București
Vânzătorii de apartamente din București au crescut cu 2,7% prețurile luna trecută, de la o medie de 1.648 euro pe metru pătrat util la finele lui martie, la 1.692 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lunii trecute.
Cu cât au crescut prețurile la apartamentele din Cluj
De asemenea, cei care au apartamente de vânzare în Cluj-Napoca au mărit prețurile cerute pentru proprietățile lor cu 3,5% în luna aprilie, comparat cu luna martie a lui 2022. Prețurile la apartamentele din Cluj sunt acum la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.330 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii martie.
Cu cât au crescut prețurile la apartamentele din Iași
În Iași, în urma anunțurilor publicate de proprietarii de apartamente s-a constatat o creștere a prețurilor cu 2,8% în luna aprilie, de la 1.239 la 1.274 de euro pe metru pătrat.