Orașul în care toți locuitorii câștigă la loto. Fiscul nu înțelege cum este posibil, a început investigațiile

de: Ștefan R. Apostol
22 10. 2024

Cum ar fi să câștigi de fiecare dată la loto, și să ai noroc de fiecare dată? Deși, aparent, pare ireal, această situație există într-un oraș în care toți locuitorii câștigă la loto. Fiscul nu înțelege cum este posibil, așa că început investigațiile.

Micuțul Calliano, orașul în care toți locuitorii câștigă la loto

Mai mult ca sigur că nu ai auzit de acest oraș. Localitatea este de fapt o comună situată în celebra provincie italiană Trento, cu o populație de puțin peste 2.000 de locuitori. Aici, conform informațiilor oferite de Fiscul italian, toți locuitorii au devenit veritabili jucători la loto. Culmea este că toți locuitorii câștigă la loto.

Conform celebrei publicații La Stampa, în 2023, fiecare cetățean ar fi cheltuit 12.749 de euro pentru a juca la loterie. Dacă stăm să analizăm, vorbim totuși de o cifră record dacă ne gândim. Aceeași publicație mai spune că anul trecut media națională a fost de 2.996 de euro pe persoană.

Mai trebuie precizat că comuna Calliano a doua localitate din țară cu un număr de locuitori cuprinși între 2.000 și 9.999 de locuitori care cheltuie atât de mulți bani pentru a-și încerca norocul: pe primul loc se află municipalitatea Anguillara din regiunea Padovano, unde s-au cheltuit 13.073 de euro pe cap de locuitor.

Fiscul italian a demarat ample investigații

Astfel, Fiscul nu înțelege cum este posibil, și a început ancheta pentru a înțelege originea și motivațiile unei cheltuieli dpe pariuri care, în total, s-a ridicat la peste 19 milioane de euro jucați într-un an, cu o pierdere de doar 0,4%, adică un total de 71.083 de euro.

În contextul anchetei, reprezentanții Fiscului italian precizează că, de fapt, toți banii investiți în jocurile de loto au fost apoi câștigați. Investigațiile, care se desfășoară în sucursala Băncii Rurale, sunt pentru a înțelege cine și cum a fost mutat acest capital în Calliano, pentru a raporta tranzacțiile suspecte la Finanțe.

„Este o cifră foarte alarmantă, și pentru că media în sat în 2022 a fost de 1.196 de euro pe persoană.

Este o medie ridicată, dar chiar și în provincie nu se glumește: în Trentino cheltuim 1.100 de euro pe cap de locuitor, și asta este mult dacă ne gândim că vorbim despre jocuri gestionate de stat.

Acum sper că se va descoperi în curând cine a jucat toți acești bani în comuna mea, așa cum au descoperit monopolurile.”, a comentat primarul Conci pentru Corriere Fiorentino.

Se presupune că ar fi implicată crima organizată

În același timp, anchetatorii lucrează, de asemenea, pentru a identifica cine a jucat toți acești bani, aceștia făcând mai multe precizări pe această temă:

„Descentralizarea volumelor de joc către realități reduse demografic poate fi și una dintre modalitățile prin care crima organizată identifică zone mai ascunse pentru spălarea banilor și pentru propriile activități.”

Deși nu există, încă, dovezi care să ateste aceste afirmații făcute de autorități, există mari suspiciuni asupra modului în care o localitate ca aceasta a devenit peste noapte orașul în care toți locuitorii câștigă la loto.

Situație similară și într-un sat din Spania

Satul Sodeto din nordul Spaniei era o comunitate agricolă izolată și banală, și unde șomajul era ridicat din cauza crizei economice, iar majoritatea fermierilor aveau datorii mari.

Cu toate acestea, satul avea să se schimbe pentru totdeauna într-o dimineață de decembrie, când întregul sat a câștigat premiul cel mare la loteria de Crăciun din Spania, cunoscută popular sub numele de „El Gordo”.

Un comerciant cu amănuntul de loterii vinde de obicei doar unul sau două numere specifice pentru extragere. Acest lucru înseamnă că este foarte comun ca toți jucătorii loteriei locale să împartă același număr. Este exact ceea ce s-a întâmplat în Sodeto, iar când numărul 58268 a fost anunțat pe 22 decembrie ca număr câștigător, peste o sută de milioane de euro au inundat satul.