14 mart. 2024 | 15:37

Diferența dintre parmezan și Parmigiano-Reggiano. Care este mai sănătos, puțini oameni știau acest detaliu

Diverse
Diferența dintre parmezan și Parmigiano-Reggiano. Care este mai sănătos, puțini oameni știau acest detaliu

Parmigiano-Reggiano este o brânză tare, uscată, făcută din lapte de vacă (parțial) degresat. Are coajă aurie pal, iar la interior este de culoarea paiului, cu o aromă bogată și intensă, fiind păstrată cel puțin 2 ani la maturare. Mulți o încurcă cu parmezanul. Care sunt diferențele între cele două sortimente, de fapt.

Ce este brânza Parmigiano-Reggiano

Dacă brânzeturile pe care le cumperi au imprimate pe ambalajul în care sunt depozitate cuvintele Parmigiano-Reggiano, înseamnă că au fost produse în Italia, în una dintre următoarele zone: Bologna, Reggio Emilia, Mantua, Modena sau Parma (zona de bază unde se prepară astfel de produse).

Legea în Italia stabilește ca numai brânza produsă în una dintre provinciile mai sus enumerate să fie etichetată Parmigiano-Reggiano. Deci, ca un tip de brânză să fie etichetat Parmigiano-Reggiano este obligatoriu să aibă o zona de proveniență sau producere specifică.

Cum a apărut termenul „parmezan” și ce legătură are cu brânza Parmigiano-Reggiano

Cuvintele Parmigiano-Reggiano indică originea brânzeturilor protejate prin lege în Italia. La nivelul Uniunii Europene, pentru a se păstra integritatea produselor tradiționale italiene, a fost introdus un termen care să descrie brânza Parmigiano-Reggiano, dar care să nu copieze denumirea.

Așa a apărut brânza „parmezan”. Face referire la același produs – sau așa ar trebui, în teorie. Specialiștii spun că, în practică, lucrurile nu sunt tocmai așa cum au fost gândită sau planificate.

Europenii folosesc brânza parmezan, de obicei, în formă răzuită. În Italia, această brânză este denumită grana, făcând referire la textura granulată a alimentului. Puțini localnici răzuiesc Parmigiano-Reggiano.

Brânza Parmigiano seamănă cu Parmigiano-Reggiano, însă nu e 100% identică

Denumirea brânzeturilor italiene este primul indiciu al calității lor. Brânza Parmigiano-Reggiano este de cea mai înaltă calitate. Brânza Parmigiano, de exemplu, seamănă cu cea dintâi, însă nu îndeplinește condițiile necesare pentru a se bucura chiar de același statut.

În astfel de cazuri, este posibil ca brânza să nu fi fost produsă într-o zonă specifică, materia brută folosită la preparare să fi provenit de la vite alimentate cu produse necorespunzătoare, să nu prezinte perioada de maturare potrivită sau altele. Astfel, brânza a fost denumită doar Parmigiano.

Diferențele dintre brânza parmezan și Parmigiano-Reggiano

Termenul „parmezan” este, practic, traducerea grupului de cuvinte Parmigiano-Reggiano. Ar exista unele dovezi, spun specialiștii, potrivit cărora în secolele al XVII-lea și al XIX-lea brânza Parmigiano-Reggiano a fost redenumită și comercializată ca „parmezan” în Italia și Franța.

O brânză etichetată ca fiind „parmezan” ar putea să fie Parmigiano-Reggiano autentică, însă cel mai probabil este o imitație a celei din urmă, spun specialiștii. Prima diferență constă în perioada de maturare, care de obicei este de cel puțin 10 luni, insuficientă pentru brânza originală de acest fel.

Care sortiment de brânză este, de fapt, mai sănătos

Chiar dacă o brânză „parmezan” nu este Parmigiano-Reggiano autentică, poate fi gustoasă. Mulți producători în domeniu fac brânzeturi de înaltă calitate, inspirate de Parmigiano-Reggiano. Este aroma lor la fel de complexă? Nu, însă asta depinde de gustul cumpărătorilor.

La capitolul valori nutriționale, toate tipurile de brânză (Parmigiano-Reggiano, Parmigiano sau parmezan) prezintă, în general, aceleași calități. Variațiile sunt prea mici între ele pentru a cataloga un tip de brânză ca fiind mai sănătos decât altul. Totuși, cea mai de calitate rămâne Parmigiano-Reggiano.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro