14 mart. 2024 | 15:37

Diferența dintre parmezan și Parmigiano-Reggiano. Care este mai sănătos, puțini oameni știau acest detaliu

Diverse
Diferența dintre parmezan și Parmigiano-Reggiano. Care este mai sănătos, puțini oameni știau acest detaliu

Parmigiano-Reggiano este o brânză tare, uscată, făcută din lapte de vacă (parțial) degresat. Are coajă aurie pal, iar la interior este de culoarea paiului, cu o aromă bogată și intensă, fiind păstrată cel puțin 2 ani la maturare. Mulți o încurcă cu parmezanul. Care sunt diferențele între cele două sortimente, de fapt.

Ce este brânza Parmigiano-Reggiano

Dacă brânzeturile pe care le cumperi au imprimate pe ambalajul în care sunt depozitate cuvintele Parmigiano-Reggiano, înseamnă că au fost produse în Italia, în una dintre următoarele zone: Bologna, Reggio Emilia, Mantua, Modena sau Parma (zona de bază unde se prepară astfel de produse).

Legea în Italia stabilește ca numai brânza produsă în una dintre provinciile mai sus enumerate să fie etichetată Parmigiano-Reggiano. Deci, ca un tip de brânză să fie etichetat Parmigiano-Reggiano este obligatoriu să aibă o zona de proveniență sau producere specifică.

Cum a apărut termenul „parmezan” și ce legătură are cu brânza Parmigiano-Reggiano

Cuvintele Parmigiano-Reggiano indică originea brânzeturilor protejate prin lege în Italia. La nivelul Uniunii Europene, pentru a se păstra integritatea produselor tradiționale italiene, a fost introdus un termen care să descrie brânza Parmigiano-Reggiano, dar care să nu copieze denumirea.

Așa a apărut brânza „parmezan”. Face referire la același produs – sau așa ar trebui, în teorie. Specialiștii spun că, în practică, lucrurile nu sunt tocmai așa cum au fost gândită sau planificate.

Europenii folosesc brânza parmezan, de obicei, în formă răzuită. În Italia, această brânză este denumită grana, făcând referire la textura granulată a alimentului. Puțini localnici răzuiesc Parmigiano-Reggiano.

Brânza Parmigiano seamănă cu Parmigiano-Reggiano, însă nu e 100% identică

Denumirea brânzeturilor italiene este primul indiciu al calității lor. Brânza Parmigiano-Reggiano este de cea mai înaltă calitate. Brânza Parmigiano, de exemplu, seamănă cu cea dintâi, însă nu îndeplinește condițiile necesare pentru a se bucura chiar de același statut.

În astfel de cazuri, este posibil ca brânza să nu fi fost produsă într-o zonă specifică, materia brută folosită la preparare să fi provenit de la vite alimentate cu produse necorespunzătoare, să nu prezinte perioada de maturare potrivită sau altele. Astfel, brânza a fost denumită doar Parmigiano.

Diferențele dintre brânza parmezan și Parmigiano-Reggiano

Termenul „parmezan” este, practic, traducerea grupului de cuvinte Parmigiano-Reggiano. Ar exista unele dovezi, spun specialiștii, potrivit cărora în secolele al XVII-lea și al XIX-lea brânza Parmigiano-Reggiano a fost redenumită și comercializată ca „parmezan” în Italia și Franța.

O brânză etichetată ca fiind „parmezan” ar putea să fie Parmigiano-Reggiano autentică, însă cel mai probabil este o imitație a celei din urmă, spun specialiștii. Prima diferență constă în perioada de maturare, care de obicei este de cel puțin 10 luni, insuficientă pentru brânza originală de acest fel.

Care sortiment de brânză este, de fapt, mai sănătos

Chiar dacă o brânză „parmezan” nu este Parmigiano-Reggiano autentică, poate fi gustoasă. Mulți producători în domeniu fac brânzeturi de înaltă calitate, inspirate de Parmigiano-Reggiano. Este aroma lor la fel de complexă? Nu, însă asta depinde de gustul cumpărătorilor.

La capitolul valori nutriționale, toate tipurile de brânză (Parmigiano-Reggiano, Parmigiano sau parmezan) prezintă, în general, aceleași calități. Variațiile sunt prea mici între ele pentru a cataloga un tip de brânză ca fiind mai sănătos decât altul. Totuși, cea mai de calitate rămâne Parmigiano-Reggiano.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Vestea cumplită pentru Simona Halep. Decizia care o va distruge
Capital.ro
Schimbarea aşteptată de românii care stau la bloc! Camera Deputaților şi-a dat acordul
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
FLORIN Piersic, MESAJ de pe PATUL de SPITAL. În ce STARE e ACTORUL
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro