Orașul în care 82% dintre români nu s-ar muta. Motivul? Nu au toleranță la ”mitici”

de: Alex Cazacu
28 10. 2020

Banca Mondială a întrebat cetățenii români dacă în următorii cinci ani s-ar muta în acest oraș în cazul în care ar avea posibilitatea. 82% dintre participanții la acest studiu au răspuns NU.

Orașul în care 82% dintre români nu s-ar muta

În România circulă un mit precum că majoritatea ardelenilor îi urăsc pe bucureșteni, pe care îi numesc ”mitici”. Ardelenilor li se par insuportabile tupeul, aroganța și suficiența acestora. Adevărat este faptul că după ce petreci o oră în traficul din București, parcă începi să le dai dreptate.

Banca Mondială a făcut un studiu cantitativ despre atractivitatea socială și economică a Capitalei. Prima întrebare din chestionar a fost: Dacă ați avea posibilitatea, v-ați muta în București în următorii 5 ani? Răspunsul a 82,5% dintre români a fost NU!. Pe de altă parte Bihorul, Sibiul și Brașovul ies din tiparele celorlalte județe din Ardeal, dovedind o mai bună ”toleranță” la mitici, potrivit Hotnews.ro.

Majoritatea nu s-ar muta nici în ruptul capului

Potrivit studiului, principalele motivele pentru care cei 82,5% nu s-ar muta în Capitală sunt în mare parte atașarea de locul unde locuiesc, de bunuri sau relațiile pe care le au acolo. Însă și traficul, costul ridicat al locuințelor sau locurile de parcare reprezintă câteva dintre motive.

Pentru ceilalți 17,5% dintre cetățenii români care s-ar muta în București, principalele motive sunt: un  loc de muncă mai bine plătit, servicii medicale de calitate, acces a evenimente culturale și artistice, pentru a oferi copiilor mai multe oportunități de dezvoltare sau pentru a avea acces la o gamă variată de bunuri (magazine, mall).

Metodologia cercetării

Cercetarea a avut o metodologie de tip cantitativ, prin anchetarea românilor prin intermediul unui chestionar. Culegerea datelor a fost realizată în sistem CATI, în perioada 9-20 aprilie 2019 pe un eșantion la nivel național cu un volum de 1100 participanți.

Proiecția acestui eșantion a fost făcută pe baza datelor INS cu privire la structura populației la 1 iulie 2018. Eșantionarea realizată a fost de tip stadial, stratificat, proporțională cu ponderea populației la nivelul tuturor celorlalte județe, mai puțin București. Straturile utilizate au fost: județul, mediu de rezidență (urban/rural) și gen.

Motivele pentru care românii nu s-ar muta în București

Variabilele de ponderare au fost: 4 categorii de vârstă (18-29 ani, 30-49 ani, 50-69 ani și 70 ani și peste), 2 categorii de gen, 2 categorii de mediu de rezidență. Datele prezentate în cadrul acestui raport sunt rezultatul acestei strategii de ponderare.

Tematica cu privire la atractivitatea socială din Capitală a fost operaționalizată cu 10 întrebări de chestionar, totalizând un număr de 56 de itemi, la care s-au adăugat 15 itemi socio-demografici, de identificare.

Vezi aici mai multe detalii.