Oraşul foarte mic din România care atrage turişti din întreaga lume. Obiceiul străbun pentru care vin chiar şi japonezi
România este o țară foarte frumoasă cu tradiții unice în lume. De-a lungul timpului, obiceiurile noastre au devenit celebre, iar oameni din diverse țări vin pentru a asista la tradițiile noastre.
Orașul mic din România vizitat de turiști pentru tradițiile unice
Poate că nu multă lume a auzit de orașul Comănești, însă este un adevărat obiectiv turistic pentru oamenii de pretutindeni datorită obiceiurilor de aici. Chiar și japonezii aleg Comănești ca și destinație turistică pentru sărbătorile de iarnă.
Aici are loc un eveniment anual care a luat naștere dintr-o tradiție milenară în regiunea Moldovei. Oameni de toate vârstele se costumează cu blănuri de urs, se organizează în cete și dansează pe muzică tradițională.
Este vorba despre Festivalul Urșilor Dansatori. Acesta începe dinaintea Crăciunului, iar momentul cel mare se încheie la Comănești, pe data de 30 decembrie.
Blănurile de urs pe care participanții la tradiție le poartă sunt foarte grele și transmise din generație în generație. Localnicii spun că obiceiul datează dinainte de creștinism. Atunci, se credea că animalele sălbatice îi păzeau pe oameni de pericole și nenorociri.
Urșii dansatori mergeau la casele oamenilor și le băteau la ușă pentru a le ura un an nou fericit și mult noroc, așa cum se face chiar și în ziua de astăzi.
Citește și: Ce înseamnă Sorcova şi cum a apărut tradiţia în România. Vei avea ghinion în noul an dacă rămâi nesorcovit
Obiceiuri și tradiții de Anul Nou: Capra și Ursul
Un alt obicei foarte popular răspândit în toată România este umblatul cu Capra. Acesta ține de la Crăciun până la Anul Nou. În funcție de zonă, acest animal are diferite denumiri: capră sau țurcă în Moldova, cerb în Hunedoara, boriță în Transilvania și brezaia în Muntenia și Oltenia.
Capra se face dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră. Se învelește în hârtie roșie peste care se pune o altă hârtie sau se lipește o piele subțire cu păr pe ea.
Dansul caprei și alte manifestări întâlnite în majoritatea zonelor din țara noastră provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morții și renașterii divinității.
Umblatul cu ursul este un întâlnit foarte întâlnit în Moldova. Acesta este întruchipat de un flăcău purtând pe cap și umeri blana unui urs, împodobită în dreptul ochilor. Ursul este însoțit de muzicanți și de mai multe persoane.
Semnificația acestei tradiții este purificarea și fertilizarea solului în Anul Nou. De asemenea, există o altă ipoteză care spune că la originea acestui obicei s-ar afla un cult traco-getic.
Citește și: Sfântul Vasile 2024, tradiții și obiceiuri. Cele mai frumoase mesaje și urări pentru sărbătoriți