Orașul fantomă din România. De ce oamenii fug când ajung aici: „Nu găsești pe nimeni nici dacă mergi doi kilometri”

de: Sabina Anastasia
01 06. 2023

Ocupă locul trei în topul localităților din țară din care se pleacă. La ora prânzului, străzile sunt pustii. Fabricile închise au rămas părăsite. Majoritatea locuințelor sunt dărăpănate. Magazinele au dat faliment aici, rămânând în urmă doar reclamele pe care le promovau. Află în rândurile de mai jos care este orașul fantomă din România. FOTO

Vașcău, orașul fantomă din România

„Şi-a semnat singur condamnarea la moarte în anii ʼ90. Fabricile închise nu s-au mai redeschis niciodată. Aici este atâta pustietate, că mergi şi 2 kilometri fără să întâlneşti niciun om”, povestește profesoara Doina Ilion, astăzi pensionară, despre orașul Vașcău, din județul Bihor.

Situat la aproape 100 kilometri de Oradea, oraşul Vaşcău – cu satele Câmp, Câmp-Moţi, Coleşti, Vărzarii de Jos şi Vărzarii de Sus – pare să se stingă de pe harta județului. Se află pe locul trei în topul localităților din țară din care se pleacă mereu.

Astăzi, are puțin peste 2.000 de locuitori. În ultimul deceniu, 18,21% dintre rezidenţi au părăsit regiunea. Economic, Vașcău nu mai promite nimic. Din magazinul „La doi pași” au rămas doar reclame. În spațiile comerciale funcționează o singură farmacie și o cooperativă de credit, în care deseori nu intră nimeni.

În comunism, la Vașcău se termina linia ferată care venea de la Oradea încă din anul 1916. În prezent, a rămas doar fundătura. Localnicii nici nu-și mai aduc aminte ultima oară când au văzut un tren circulând în zonă.

Acuzații la adresa primarului Porge

„Vaşcăul era un oraş cochet, liniştit şi curat. Avea sere, de unde luam seminţe pentru florile pe care le plantam cu copiii, fabrică de marmură, ocol silvic, brutărie, OCL-ul (Organizaţie Comercială Locală din comunism – n.r.) la care toată şefimea din judeţ venea după marfă şi tot felul de întreprinderi. Acum nu mai are nimic…”, a spus Doina Ilion, potrivit ebihoreanul.ro.

În perioada interbelică, la Vașcău erau judecătorie, comisariat, două bănci, Albina şi Şoimul, două case de toleranţă. În anii de după război, în zonă trăiau aproximativ 20.000 de oameni, potrivit primarului din regiune, Florin Porge. Acum, trăiesc de zece ori mai puțini locuitori în zonă. Și se răresc pe zi ce trece.

După revoluție, economia orașului Vașcău s-a prăbușit fără să își mai revină. Tinerii de aici fie migrează spre orașele mai mari, precum Beiuș, Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, fie pleacă în străinătate. Chiar și copiii primarului Florin Porge s-au stabilit în Timișoara și în Oradea. Migrația a schimbat rapid media de vârstă.

Localnicii dau vina pe primar pentru situația dezastruoasă a orașului. Românii acuză că administrația locală nu face nimic ca să atragă populație sau firme în zonă. În loc de facilități, Primăria orașului Vașcău le pune impozit dublu celor care îşi cumpără o casă şi nu au domiciliul în localitate, acuză localnicii.