Orașul din țara noastră unde s-a interzis acest lucru în apartamente. E primul din România care a luat decizia
Deși mulți sunt contrariați de demersul administrației locale, decizia este din 2021, ca urmare a introducerii proiectului „Sistemul național integrat de energie și schimbări climatice 2021-2030”. Cu alte cuvinte, vorbim despre orașul din țara noastră unde s-a interzis acest lucru, de altfel primul din România care a luat decizia.
În 2021, începea interzicerea centralelor termice individuale
În 202, toate statele membre UE semnau celebrul Acord de la Paris, în urma căruia se adoptau politicile cu privire la noile politici anti-poluare și de interzicere a folosirii de combustibili fosili, precum și a derivatelor.
Ulterior, în baza acestui acord, guvernul de la București punea la punct planul „Sistemul național integrat de energie și schimbări climatice 2021-2030”, conform căruia trebuie eliminate orice forme de poluare pe bază de combustibili fosili, precum și alte elemente poluante, precum centralele termice pe gaze.
„Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic”
Așa cum scriam la un an de la semnarea acordului, primul oraș care adopta ceerințele acestui plan era, fără a fi o mare surpriză, orașul administrat de Emil Boc, Cluj Napoca. Tot atunci, edilul clujean justifica decizia de a interzice centralele individuale de apartament:
„Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor.
Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă.
De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, declara Emil Boc la Radio Cluj, în 2021.
Cluj Napoca, orașul din țara noastră unde s-a interzis acest lucru în apartamente
Deși decizia din 2021 avea să creeze controverse la nivel local, în cele din urmă avea să fie pusă în practică, dar numai în cazul apartamentelor noi construite, nu și a celor existente și care aveau deja montate aceste sisteme de încălzire.
În aceeași măsură, Emil Boc anunța că cei care doreau, puteau reveni la sistemul centralizat de încălzire, dar și că se vor demara lucrări de modernizare pentru a mării capacitatea sistemului, având în vedere că în 2021 erau „21.000 de familii conectate”, conform declarațiilor lui Emil Boc.
„Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus Boc la acea vreme.
În 2024, deși se știa de asta de trei ani, au apărut mulți locatari ai blocurilor din Cluj nemulțumiți de punerea în aplicare a decizie administrației locale. Unii au mers mai departe cu nemulțumirile, declarând că sunt costuri foarte mari pentru montarea centralelor de bloc, de altfel acceptate de administrație clujeană.