Nu de puține ori am auzit de cazuri în care anumiți bărbați au mai mult de o soție. În general, această practică o găsim la comunitățile religioase musulmane, dar și la cele etnice. În cazul de față, vorbim de orașul din România unde bărbații au 4 soții. Bărbații de aici fac parte dintr-o comunitate etnică de rromi, din cartierul Bendea din Babadag, orașul din județul Tulcea. Tradiția, spun locuitorii cartierului, este una veche, poligamia fiind practicată și astăzi în această comunitate.
Practica de a avea mai multe soții, în unele cazuri, mai mulți soți, este cunoscută sub numele de poligamie. Conform unor date statistice de acum doi ani, doar aproximativ 2% din populația globală trăiește în gospodării poligame. În marea majoritate a țărilor, această proporție este sub 0,5%.
Poligamia este interzisă în cea mai mare parte a lumii, iar Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite, care a declarat că „poligamia încalcă demnitatea femeilor”, a cerut ca aceasta „să fie abolită definitiv oriunde continuă să existe”.
Dar există adesea limite în ceea ce privește administrarea guvernamentală a căsătoriilor. În multe țări, căsătoriile sunt guvernate de dreptul religios sau cutumiar, ceea ce înseamnă că supravegherea este în mâinile clericilor sau ale liderilor comunității.
Poligamia este cel mai des întâlnită în Africa subsahariană, unde 11% din populație trăiește în aranjamente care includ mai mult de un soț. Multe dintre țările care permit poligamia sunt majoritar musulmane. În multe dintre ele această practică este rară. Mai puțin de 1% dintre bărbații musulmani trăiesc cu mai mult de o soție în Afganistan, Pakistan, Bangladesh, Iran și Egipt, toate țările în care această practică este legală, cel puțin pentru musulmani.
De cealaltă parte, sunt și femei care au mai mult de un soț. Poliandria este o formă de poligamie în care o femeie își ia doi sau mai mulți soți în același timp. De exemplu, poliandria fraternă este practicată printre tibetanii din Nepal, părți din China și o parte din nordul Indiei, în care doi sau mai mulți frați sunt căsătoriți cu aceeași soție, soția având „acces sexual” egal la ei.
Comunitatea de rromi reprezintă una dintre cele mai mari minorități din România. De fapt, ei sunt al doilea cel mai mare grup etnic din țară, după maghiari. Conform recensământului din 2011, în România trăiesc 621.573 de rromi, adică 3,08% din totalul populației.
Astăzi, există rromi pe deplin integrați în societatea românească. Mare parte dintre ei fac parte din clasa muncitoare. Având în vedere trecutul lor și faptul că cei mai mulți dintre ei încă se luptă cu prejudecățile, este dificil să depășească sărăcia.
Unii aparțin unor triburi diferite și păstrează activitățile tradiționale. Mulți copii rromi abandonează școala după numai câțiva ani de studiu. Alții supraviețuiesc din ajutorul social și lucrează în agricultură la sate ori de câte ori este nevoie, este vorba de o muncă sezonieră, cum este și cazul comunității din orașul din România unde bărbații au 4 soții.
Este vorba de Babadag, orașul aflat pe malul Dunării, în județul Tulcea. Comunitatea despre care vorbim locuiește într-un cartier al orașului, cunoscut sub numele de cartierul Bendea. Cei care locuiesc aici, majoritatea trăiesc din ajutoarele sociale date de stat, iar în unele cazuri, fetele rrome nici măcar nu merg la școală.
Așa cum se știe, în comunitățile de rromi există o practică intens criticată, dar practicată și astăzi. Părinții fetelor rrome le aranjează căsătoriile, iar la vârsta de 13 sau 14 ani se mută în casa soților lor, de asemenea foarte tineri.
„Tații de băieți caută să cumpere neveste odraslelor lor, soții alese din aceeași comunitate. Prețul acestora pleacă de la câteva sute de euro și ajunge până la 10.000-20.000 de euro. Valoarea achiziției ține cont de calități.”, spune cercetătorul Daniela Rusu-Mocănașu, potrivit ziareonline.ro.
În cartierul Bendea practica asta a ajuns să coste între 10.000 și 30.000 de euro, iar bărbații pot avea și câte patru soții, cele mai valoroase fiind cele cu părul blond, culoarea simbolizând prosperitate.