Oraşul din România în care se vorbeşte cel mai corect limba română. Ai trecut de multe ori prin el, dar habar nu aveai
Oraşul din România în care se vorbeşte cel mai corect limba română. La doar două ore distanță de mers cu mașina de Capitală regăsim acest oraș. Cu siguranță ai trecut de multe ori prin el!
Curtea de Argeș, un loc plin de istorie
În România există un oraș în care se vorbește cel mai corect limba română. Este vorba de orașul Curtea de Argeș, fosta capitală a Țării Românești. Locația are o însemnătate istorică și culturală deosebită pentru țara noastră. Mulți turiști care se află în trecere către Transfăgărășan străbat orașul Curtea de Argeș.
În acest oraș se păstrează cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriu țării, precum Biserica Domnească, monument de secol XIV aflat pe lista indicativă a UNESCO. De asemenea, la Curtea de Argeș s-au născut unii dintre cei mai importanți domnitori: Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă sau Mircea cel Bătrân.
Aici se vorbeşte cel mai corect limba română
Orașul se află la doar 142 de kilometri de București, iar turiștii care ajung aici sunt fascinați de casele vechi de peste un secol, cu un farmec aparte. Mănăstirea Curtea de Argeș este unul dintre cele mai faimoase lăcașuri de cult din zonă. Construită în perioada 1515-1517 de către Neagoe Basarab, locul este și acum vizitat de mii de turiști. În plus, Regina Elisabeta a dăruit Mănăstirii Curtea de Argeş o Evanghelie unică în lume, foarte bogat decorată, scrisă cu litere de aur şi pictată pe pergament chiar de către ea.
Curtea de Argeș, fostă capitală a Țării Românești
Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Curtea de Argeș este și Gara Regală, care va fi reabilitată în totalitate. Planurile au fost realizate de către celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy. În plus, în Evul Mediu, Curtea de Argeș a fost și capitala Țării Românești. Experții susțin că la Curtea de Argeș se vorbește cel mai corect limba română.
Curtea de Argeş a fost prima capitală a Ţării Româneşti în timpul domniei lui Vladislav I (Vlaicu), care a stat pe tron între 1364 şi 1377.
„În secolul al XIII-lea, mai precis începând cu 1247, Curtea de Argeş a fost reşedinţa de scaun a voievodului Seneslau, al cărui fiu, Basarab, a unit toate cnezatele şi voievodatele dintre Carpaţi şi Dunăre într-o singură ţară, Ţara Românească. A contat mult în această alegere de a fi drept capitală a Țării Românești şi poziţia geostrategică a oraşului“, precizează profesorul de istorie Constantin Vasilescu.
„Orașul a fost capitala Țării Românești în prietenie cu Câmpulung Muscel. Și tot Curtea de Argeș a rămas și rămâne pentru totdeauna <ROMÂNIA DE LA ARGEȘ>, cum a numit acest spațiu Dumnezeiesc istoricul savant Nicolae Iorga, în cartea sa ”Locul Românilor în Istoria Universală”. La Curtea de Argeș se află cele mai vechi și valoroase monumente istorice, de cultură și ordodoxă închinare: Sfântul Nicolae Domnesc și Catedrala Metropolitană a Sfântului Neagoe Basarab. Curtea de Argeș și zonele limitrofe sunt locurile unde se vorbește cel mai corect limba română, după părerea tatălui meu, care în anii 1934-1937, dimpreună cu tatăl Părintelui Profesor Sorescu Vasile de la Mălureni a făcut serviciul militar în Garda Regală, făcând de veghe la mormintele regale și Palatul mitropolitan”, a mărturisit și Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înalt PreaSfințitul Calinic.