Oraşul din România în care nu se mai găseşte ulei pentru gătit. A dispărut complet din magazine

de: Bișinicu Andreea
24 03. 2023

Veste îngrijorătoare pentru români. Un boom mondial al biocombustibililor ar putea provoca o adevărată criză de uleiuri vegetale, utilizate pentru gătit şi din ce în ce mai mult pentru a propulsa camioanele şi avioanele, ceea ce va intensifica dezbaterea cu privire la alimente versus combustibil. Care este localitatea din România unde uleiurile pentru gătit nu se mai găsesc la raft.

În ce localitate autohtonă nu se mai găsește ulei pentru gătit în supermarketuri

În cele mai multe dintre marile state ale lumii, guvernele încearcă tot felul de modalități pentru a încerca să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi emisiile poluante.

Astfel, țări precum Indonezia, Brazilia sau Statele Unite ale Americii adoptă energia produsă din plante precum soia boabe sau canola, chiar şi din grăsimi animale.

Aceasta a creat noi oportunităţi pentru uleiurile vegetale, în special pentru uleiul de palmier, un ingredient omniprezent dar controversat în produse precum aluatul de pizza, tăiţei instant, ciocolată şi şampon.

În România, oamenii au început să cumpere toate sticlele de ulei pe care le pot găsi în comerț. În Câmpulung Muscel, de exemplu, localnicii ar fi golit toate rafturile cu ulei pentru gătit din toate supermarketurile.

Citește și Produsul din Lidl și Kaufland care este din ce în ce mai scump. De ce crește prețul constant

Ar fi dispărut până și cele mai scumpe sortimente de ulei

Gospodinele ar fi achiziționat absolut toate sortimentele de ulei existente, precum și cele mai costisitoare, ca uleiul de rapiță, care costă 12 lei per litru.

„Biocombustibilii sunt responsabili pentru o mare parte din piaţa de ulei vegetal dar numai pentru o mică parte din cererea de energie, potrivit lui Thomas Mielke.

Marii producători mondiali se declară îngrijorați că obiectivele combinate privind biocombustibilii depăşesc ceea ce poate satisface piaţa mondială de uleiuri şi grăsimi.

SUA, Europa, Brazilia şi Indonezia sunt responsabile pentru cea mai mare parte a creşterii consumului de motorină bio. SUA foloseşte drept materie primă un amestec de ulei de soia, ulei de rapiţă, ulei de gătit uzat şi grăsimi animale.

Europa produce motorină bio din reziduuri şi ulei de rapiţă. Indonezia utilizează în principal ulei de palmier pentru a produce biodiesel iar Brazilia se bazează pe ulei de soia.”, notează cei de la Hotnews.

Citește și Cât au ajuns să coste alimentele pentru un grătar de weekend: o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată