Orașul din România cu cele mai multe decese din cauza căldurii. Este și pe primul loc în Europa

de: Ana Chivu
05 02. 2023

Temperaturile ridicate sunt asociate cu multe efecte asupra sănătății, iar printre ele își face loc și decesul prematur, arată un studiu publicat de una dintre cele mai prestigioase reviste de știință din domeniul sănătății. Specialiștii au indicat cele 100 de orașe din Europa în care se întâmplă acest fenomen. Din păcate, unul din România s-a regăsit pe primul loc la acest capitol. ,,A înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii”, au arătat experții.

Orașul din România care este pe primul loc în Europa la numărul de decese din cauza căldurii

Un studiu publicat în revista The Lancet a adus în prim-plan temperaturile ridicate care sunt asociate cu mortalitatea prematură. În cadrul analizei specialiștilor au intrat aproape 100 de orașe din Europa.

Din păcate, pe primul loc s-a regăsit tocmai Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară. Din păcate, experții au subliniat că orașul din România a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza temperaturilor mari. Mai exact, este vorba despre 32 de decese la 100.000 de locuitori.

„Orașul Cluj-Napoca, din România, a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de locuitori. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci”, se arată în studiu.

,,Datele sunt complet depășite”

Analiza a fost publicată pe 31 ianuarie 2023, dar primarul Emil Boc susține că datele sunt ,,depășite” tocmai pentru că studiul face referire la vara anului 2015. Până acum, oficialul a mărturisit că s-au plantat mult mai mulți copaci chiar și în locurile unde nu au existat.

„Datele din 2015 sunt complet depășite, acum avem in implementare un proiect de 100 de milioane de euro pentru 200 de hectare de spatii verzi în oraș. Iar toate investițiile din 2015 încoace au avut în vedere plantarea de mai mulți copaci, chiar și în locuri unde nu au existat (vezi de Ex Piața Lucian Blaga și în alte locuri) . Până în 2030 avem în strategie plantarea a 100.000 de copaci”, a precizat edilul orașului Cluj-Napoca.

În timpul acesta, activiștii de mediu vin cu critici asupra dezvoltării imobiliare accelerate și necontrolate care au adus la apariția unor blocuri și case în zone verzi ale orașului (pădurea Hoia și pădurea Făget).

De asemenea, cercetătorii au realizat și o evaluare a impactului efectului de insulă de căldură urbană asupra sănătății și mortalității adulților cu vârsta de peste 20 de ani. Concret, în studiu au intrat 93 de orașe europene cu date incluse din vara lui 2015.

„Am estimat că creșterea acoperirii cu arbori la 30% ar răci orașele cu o medie de 0,4°C. De asemenea, am estimat că 2.644 de decese premature ar putea fi prevenite prin creșterea acoperirii arborilor orașului la 30%, ceea ce corespunde la 1,84% din toate decesele de vară”, se arată în studiu, conform sursei citate.