Orașul din România cu cel mai redus număr de câini pe străzi. Modalitatea ingenioasă prin care s-a reușit acest lucru

de: Ionuț Vieru
04 10. 2021

Primăria Oradea a soluționat problema câinilor fără stăpân prin acțiuni concertate derulate de Administrația Domeniului Public și Primărie. Acțiunile au fost extinse la nivelul județului Bihor printr-un ajutor cu patru centre de colectare regională.

Oradea este orașul cu cel mai mic număr de câini pe străzi

În Oradea, problema câinilor fără stăpân a fost soluționată, a precizat directorul ADP, Liviu Andrica. Una dintre soluții, pusă în aplicare de Consiliul Local, a fost sensibilizarea locuitorilor municipiului Oradea pentru a steriliza animalele, cheltuieli suportate din bugetul local.

În același timp, s-au adunat câini fără stăpân din municipiu prin ADP. Mai apoi, aceștia au fost cipați, deparazitați, vaccinați, sterilizați și cazați în Adăpostul Andrei. În anul 2012, din banii ADP a fost amenajat adăpostul pentru câini, putând primi 200 de animale, cu țarcuri, cuști, un cabinet medical cu personal specializat și terase acoperite.

„De-a lungul anilor, prin măsurile aplicate, putem spune că Oradea este oraşul cu cel mai mic număr de câini pe străzi. Sau oricum printre primele trei oraşe ca număr mic de câini pe străzi. Am dat foarte mulţi câini spre adopţie. Ca urmare a demarării campaniei de sterilizare a scăzut şi numărul câinilor abandonaţi,” a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, cu ocazia Zilei internaţionale a animalelor, marcată anual în data de 4 octombrie.

A fost promovată adopția animalelor

Din Adăpostul Grivei s-a început o campanie de adopții care are loc săptămânal. În fiecare săptămână este organizat un târg de adopție, cu scopul de a veni în sprijinul celor care iubesc animalele. De asemenea, câinii adoptați sunt transportați, de către ADP, la domiciliul noilor stăpâni, pe o rază de 60 de km.

Mai mult de atât, ADP Oradea a promovat și adopția de la distanță pentru cei care nu au condiții să îi țină acasă. Oamenii pot adopta animalele pentru o sumă modică, în jur de 100 de lei, adică mâncarea unui câine pentru o lună. Câinii rămân în adăpost, iar la intrare este amenajat un țarc pentru vizitare, acolo unde proprietarii pot veni să-i vadă și să se joace cu ei.

Totodată, pe lângă Adăpostul Grivei din Oradea , vor fi construite alte patru servicii zonale de capturare a câinilor fără stăpân. Acestea vor fi deschise în Salonta, Marghita, Aleșd și Beiuș. Momentan, aceste centre sunt înființate, fiind depuse documentațiile pentru a obține avizele.

Urmează ca cele patru primării să organizeze licitațiile pentru lucrările de construire a acestora. Centrele vor fi dotate de către CJ Bihor cu tot ce este nevoie pentru o bună desfășurare a adăposturilor de câini.

Aceste centre vor fi finalizate, estimativ, în primăvara-vara anului 2022. După ce vor fi funcționale, câinii adunați de pe stradă vor fi găzduiți aici și preluați de serviciul ADP Oradea, fiind transportați în fiecare săptămână la adăpostul Oradea. Aici vor fi sterilizați, cipați, îngrijiți, apoi dați spre adopție.