Oraşul din România considerat o bijuterie. Toţi aleg Sibiul sau Sighişoara, însă aici nu e deloc aglomerat
Oraşul din România considerat o bijuterie. În comparație cu Sibiu sau Sighişoara, aici aproape niciodată nu este aglomerație. Este unul dintre cele mai vechi orașe din țara noastră, fiind amplasat pe o vatră de străveche locuire dacică. „Izvorul de Aur al Dacilor”, statuia Regelui Burebista și monumentul lui Decebal se înalță cu trufie în inima Transilvaniei.
Oraşul din România considerat o bijuterie
Mai este denumit „Orașul sașilor”, pentru că aici, cu mult timp în urmă, s-a stabilit o populație de limbă germană cunoscută de noi sub denumirea de sași. Este vorba despre Orăștie, un municipiu mic din județul Hunedoara, însă plin de semnificații istorice și sugestii culturale ce nu au cum să fie ignorate în spațiul vizual.
Prima mărturie a existenței acestui oraș a fost descoperită într-o diplomă a regelui maghiar Andrei al II-lea. Localitatea a primit statutul de oraș, de fapt, în anul 1433. S-a întâmplat după ce regiunea a fost devastată de turci, în 1241 și apoi în 1420. Orăștie a fost centru meşteşugăresc și apoi centru industrial.
Istoria secolelor zbuciumate ale micului oraș din inima Transilvaniei poate fi retrăită pe toate străzile. „Semnul Dacic”, „Izvorul de Aur al Dacilor”, Statuia Regelui Burebista, Monumentul lui Decebal se înalță semețe în orașul întrepătruns de locuințele din zilele noastre.
Potrivit informațiilor apărute în spațiul public de-a lungul timpului, în zona orașului Orăștie și în împrejurimi sunt amplasate cele mai multe obiective turistice din țara noastră. Toate sunt concentrate pe o rază de doar câțiva zeci de km.
Ce obiective poți vizita în micul oraș Orăștie
Pe lângă obiectivele pline de semnificație istorică din oraș, cu însemnătate aparte pentru localnici și nu numai, Orăștie prezintă și atracții specifice perioadei actuale. Printre cele mai cunoscute dintre acestea se numără: Cetatea formată din Biserica Reformată și Biserica Evanghelică Luterană, Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Monumentul lui Aurel Vlaicu, Monumentul lui Nicolaus Olahus, Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, Biserica Romano-Catolică „Mănăstirea Franciscană” și Monumentul „Palia”.
Tot aici se află și singurul parc cu tematică militară de pe întregul continent european. Este vorba Arsenal Park, care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost al doilea producător de muniție din Europa. Se spune că, în perioada comunismului, era cel mai strict păzit loc din țara noastră.
Recent, la Arsenal Park a fost inaugurat și un Aqua Park. Complexul prezintă 230 de locuri de cazare. Turiștii dornici de aventură pot alege să doarmă noaptea în paturi amplasate pe afeturi de tun, în Camera de Tun sau în simple Camere Ofițer.
De obicei, la fiecare final de an, în luna decembrie, la Orăștie se organizează Festivalul Interjudeţean de Muzică Sacră „Cu noi este Dumnezeu”. Evenimentul se desfășoară în cadrul Bisericii ortodoxe „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.