Anul 2023 va fi, cu siguranță, de neuitat pentru locuitorii din acest oraș al României. Următoarele 12 luni vor aduce un număr uriaș de turiști, precum și o serie de evenimente fabuloase. Va fi un maraton de spectacole și expoziții – toate organizate pentru a celebra primirea titlului de Capitală Culturală Europeană.
Unul dintre cele mai frumoase orașe din România a preluat, în 2023, titlul de Capitală Culturală Europeană. Așa cum se întâmplă de fiecare dată, deținerea acestui titlu va fi celebrată pe întreaga durată a anului prin numeroase evenimente, expoziții și spectacole.
„În 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), Timişoara (România) a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Acestea se alătură celor peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi, atât din întreaga UE, cât şi din afara acesteia”, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
În aceste condiții, autoritățile locale au început deja pregătirile, estimându-se că numărul turiștilor ce vor vizita orașul de pe Bega se va ridica la undeva în jur de 500.000.
Startul oficial al maratonului de festivități se va da la jumătatea lunii februarie, de organizare ocupându-se Codruța Vulcu – cea care a coordonat și venirea Papei Francisc în România.
„Spre exemplu, în Palatul Culturii, vorbim de Joep Beving, este unul dintre cei mai mari artiști de contemporary – clasics. La Filarmonică, pe 19 februarie, va concerta un foarte mare violonist din Ungaria, iar în piața Unirii practic avem de la DJ, la muzică rock, la taraf, până la un performance aerian”, a dezvăluit Codruța Vulcu, potrivit Știrile PRO TV.
În Timișoara, în 2023 se vor organiza nu mai puțin de 1.500 de evenimente culturale.
„Primăvara vor avea loc foarte multe expoziții, vara o să fie vara concertelor și a festivalurilor în Timișoara și apoi toamna o să fie o să fie piese de teatru”, a transmis Anderka Iancea, purtător de cuvânt, Centrul de Proiect Timișoara, pentru sursa citată.
Alături de Timișoara au mai primit prestigiosul titlu și orașele Elefsina din Grecia și Veszprém din Ungaria.
„Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăţia şi diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil şi se promovează dezvoltarea oraşelor prin cultură.
De asemenea, titlul are un impact social şi economic pozitiv pe termen lung atât pentru oraşe, cât şi pentru regiunile învecinate.
Pentru a fi selectate, oraşele au trebuit să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor şi a comunităţilor lor”, mai arată Reprezentanţa Comisiei.
Citește și: Satul din România în care poţi cumpăra o casă cu 2.000 de euro. E chiar lângă oraş, are şi teren mare