Oraşul din România care seamănă cu Cluj-Napoca, dar care nu e aşa de aglomerat. Puţini turişti vin aici fără să ştie cât e de frumos

de: Bișinicu Andreea
30 09. 2022

Este considerată una dintre cele mai frumoase localități ale României, o adevărată bijuterie arhitecturală ce aduce foarte mult cu orașul Cluj-Napoca. Mii de turiști vin să se odihnească în acest orășel relaxant, pentru a evada din rutina Capitalei și a marilor urbe. Aici poți petrece un weekend de poveste.

Care sunt cele mai frumoase atracții turistice ale localității Turda

Orașul Turda reprezintă o adevărat oază de liniște. Situat la doar 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, localitatea se bucură de o populație de numai 47.000 de locuitori.

Pe locul actualul oraș a fost construită cetatea antică Potaissa, oraș înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată în 2015 de Ministerul Culturii din România.

Localitatea din inima Transilvaniei reprezintă una dintre cele mai recomandate destinații turistice pentru turiști, fiind un oraș cald, primitor și foarte liniștit, perfect pentru a te relaxa într-un weekend departe de grijile de acasă.

Una dintre cele mai importante atracții turistice din Turda este Castrul roman Potaissa, cel mai important monument al oraşului. Acesta a fost construit de Legiunea a V-a Macedonica, în anul 168 d Hr.

Citește și Oraşul superb din România de care puţini ştiu. Peisajele sunt de vis şi nu e aglomerat. Are mai puţin de 1.600 de locuitori

Apoi, un alt obiectiv impresionant este Palatul Princiar din Turda, ce găzduieşte Muzeul de Istorie. Cunoscut şi sub numele de Cămara de Sare, palatul păstrează unele fragmente din construcţia iniţială, ridicată la sfârşitul secolului al XV-lea.

Turiștii se pot plimba în voie, printre străduțele pavate cu pietre, casele medievale și atmosfera primitoare a orașului. Ce alte destinații se află foarte aproape de localitatea Turda:

  • Salina Turda, una dintre cele mai populare ale țării.
  • Lacurile Durgău – 6 lacuri formate prin umplerea cu apă a unor mine de sare prăbuşite.
  • Cheile Turzii, unde pereţii stâncoşi măsoară chiar şi 200 de metri înălţime, în anumite zone.
  • Cetatea Trascăului, ridicată în sec XIII.
  • Satul Rimetea.

În inima orașului Turda, vizitatorii vor putea vedea Cimitirul eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Acesta a fost construit în anul 1946, are o suprafață de 1.480 metri pătrați, fiind amplasat în cadrul Cimitirului Central din localitate. În cadrul necropolei sunt înhumați 384 eroi, din care 43 cunoscuți și 341 anonimi.

Mormântul lui Mihai Viteazul se află în Turda

De asemenea, Mihai Viteazul, unul dintre cei mai mari voievozi ai Țării Românești, figură emblematică a secolului al XVI-lea, este înmormântat în apropiere de orașul Turda, lângă Biserica Mihai Vodă.

Trupul neînsuflețit al domnitorului se odihnește într-o capelă realizată sub forma unei troite, așa cum este reprezentată pe o acuarelă realizată în 1820, achiziționată de istoricul turdean István Téglás (1853-1915), apoi de contele József Kemény (1795-1855) din Luncani, potrivit salinaturda.eu.

În 1919, Regele Ferdinand și Regina Maria au ordonat construirea unei troițe de lemn pe locul fostei capele. Cu aproape 60 de ani mai târziu, în 1977, a fost inaugurat un obelisc nou, înalt de 1601 metri, ca o celebrare a anului decesului marelui domnitor român.

Citește și Oraşul superb din România de care puţini au habar. E plin de istorie, cochet şi deloc aglomerat