Orașul din România care renunţă la iluminatul public pe timp de noapte. De ce s-a luat decizia

de: Bișinicu Andreea
10 02. 2022

În București, cetățenii ce domiciliază la bloc se plâng de problemele creșterii facturilor la gaze și energie electrică, precum și faptul că se întrerupe, câteodată, apa caldă. Într-o localitate din județul Botoșani problemele sunt mult mai grave. De ce au hotărât oficialii orașului să renunțe la iluminatul public. Localnicii stau pe întuneric noaptea.

Ce localitate din România a oprit iluminatul stradal din cauza facturii uriașe la energie electrică

Facturile uriașe la curentul electric l-au determinat pe primarul orașului Flămânzi din județul Botoșani să ia măsuri drastice pentru a economisi bani.

Edilul a hotărât să reducă factura la utilități, așadar a luat măsuri în acest sens, având în vedere că tarifele au crescut de 4 ori față de anul trecut.

Mai exact, luminile stradale se vor stinge între orele 23.00 și 04.00, pentru a economisi sume impresionante.

În decembrie 2021, factura la energie electrică a localității a atins cifra de 60.000 de lei, susține primarul Dan Oloeriu, în condițiile în care factura pentru iluminatul public din ianuarie 2021 costa 14.000 de lei.

„Situaţia este gravă, pentru că această creştere este teribil de mare. În ritmul acesta nu avem nicio şansă să mai facem şi altceva, adică să mai facem şi investiţii.

Noi ne-am prins o anumită sumă de bani în buget, dar, când am văzut facturile venite, am tras concluzia că trebuie să facem rectificări serioase ca să acoperim”, a declarat primarul din Flămânzi Dan Oloeriu, citat de Agerpres.

Românii sunt îngrijorați în privința creșterii facturilor uriașe de la gaze și lumină din ultimele luni, temându-se că acestea le vor provoca găuri în buget.

Ce amenzi au primit anumite societăți de la ANRE

Cei de la ANRE au dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, din cauza unor nereguli găsite în urma controalelor.

Firmele CEZ Vânzare, Electrică Furnizare și RES Energy Solutions nu au emis facturi aferente consumului de energie electrică și gaze naturale au fost sancționate cu amenzi de 510.000 de lei, pentru că nu ar fi ținut cont de schema de sprijin prevăzută de OUG nr. 118/2021.

La societatea CEZ Vânzare a fost finalizată o acțiune de control, în domeniul gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea obligației de returnare către clientului final, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii cu decontul final, a sumei datorate, în situația în care decontul final de lichidare conține un sold negativ.

În urma finalizării acțiunii de control, s-au constatat încălcări ale obligației legale verificate, în sensul depășirii termenului legal, societatea CEZ Vânzare fiind sancționată cu amendă contravențională în valoare de 240.000 lei.

De asemenea, la societatea EuroSeven Industry a fost finalizată o acțiune de control, în ceea ce privește neîndeplinirea măsurilor dispuse printr-un proces verbal de constatare și sancționare aplicat în perioada anterioară.

Se aplică o amendă contravențională în valoare de 100.000 lei, pentru facturarea clienților finali, în mod greșit, a costurilor generate de dezechilibrele zilnice și de depășirea capacității de transport și a dispus societății ca, în termen de 45 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, să restituie clienților finali din portofoliu, sumele de bani facturate și încasate în mod nejustificat”, se arată în comunicatul ANRE.

De asemenea, printre alte companii ce au primit sancțiuni se numără:

  • Electrică Furnizare – amendă de 400.000 lei
  • E.ON Energie – 400.000 lei
  • Hidroelectrica – 90.000 lei
  • Tinmar Energy – 60.000 lei
  • CEZ Vânzare – 20.000
  • ENGIE – 400.000 lei
  • E.ON. Energie – 400. 000 lei
  • Energie Gas&Power – 100.000 lei