Orașul din România care rămâne fără locuitori. Străzile sunt goale, casele sunt părăsite
Orașele și comunele din România se dezvoltă încet-încet, iar unele dintre ele devin chiar și atracții pentru turiști. În tot acest timp, există alte localități care mai au puțin și dispar de pe harta României.
Orașul „fantomă” din România
Orașul din care majoritatea oamenilor au decis să plece se află la doar 100 de kilometri de Oradea. Au mai rămas doar câțiva pensionari și copii, iar străzile sunt în mare parte locuite de o comunitate de romi.
Este vorba despre localitatea Vașcău, o localitate din care tinerii au plecat în căutare unui trai mai bun, la fel cum se întâmplă în cazul multor zone din mediul rural. Orașul Vașcău din județul Bihor are sub 2.000 de locuitori, iar în ultimii zece ani a pierdut circa 18% din populație.
Este atât de pustiu încât nici măcar o casă nu mai este locuită pe o rază de 2 kilometri. În trecut, zona era una bine populată, însă după ce fabricile din jurul localității s-au închis în anii ’90, oamenii au început să plece.
Acum mai există doar câteva spații comerciale, o farmacie și un sediu bancar, în care oricum nu intră foarte multă lume. Majoritatea caselor sunt părăsite și într-o stare deplorabilă.
Cum era localitatea Vașcău în trecut
Dacă astăzi orașul este aproape pustiu și lipsit de viață, cei mai în vârstă își aduc și acum aminte de momentele în care localitatea lor era populată și plină de viață. Doina Ilion, o femeie în vârstă de 76 de ani, este una dintre ele.
„Nici nu mai ştiu de când n-am mai văzut tren în Vaşcău. Linia e închisă. Vaşcăul era un oraş cochet, liniştit şi curat. Avea sere, de unde luam seminţe pentru florile pe care le plantam cu copiii, fabrică de marmură, ocol silvic, brutărie, OCL-ul (n.r. Organizaţie Comercială Locală din comunism) la care toată şefimea din judeţ venea după marfă şi tot felul de întreprinderi. Acum nu mai are nimic…’’, rememorează femeia cu tristețe în suflet.
Nu este singura localitate din România care rămâne încet-încet fără locuitori. Alte orașe din țară se confruntă cu aceeași problemă. Tinerii pleacă în orașe mai mari pentru un trai mai bun, iar singurii care mai rămân sunt bătrânii sau copiii mai mici care, eventual, vor pleca și ei.