Orașul din România care oferă internet gratuit în spaţiile publice. Ce metodă ieftină a găsit
Un oraș din România oferă internet gratuit în spațiile publice. Locul este de tip ,,smart city” și pune la dispoziție tuturor cetățenilor internet fără plată. În curând, în 20 de locații din municipiu va exista această conexiune WiFi. Proiectul este în valoare de 15.000 de euro și este finanțat de către Uniunea Europeană, agenția Innovation and Networks Executive Agency (INEA).
Orașul din România cu conexiune WiFi gratuită
Arad a făcut încă un pas spre titulatura de Smart City. Orașul este unul din primele din România care a reușit să ofere internet gratuit în spațiile de relaxare. Investiția a fost făcută din bugetul local, dar și cu bani de la Uniunea Europeană.
Sistemul WiFi a fost deja montat în 22 de locații, iar alimentarea se face în întregime prin panouri solare. Acest lucru oferă o componentă smart orașului și una eficientă din punct de vedere energetic.
Administrația locală lucrează deja și la alte proiecte de tehnologizare a orașului, iar cetățenii sunt extrem de încântați. Toate acestea au un impact pozitiv pentru oameni și vor reduce și cheltuielile municipalității cu 10%.
Proiectul este în valoare de 15.000 de euro și este finanțat de către Uniunea Europeană, prin agenția Innovation and Networks Executive Agency (INEA). Etapele care vizează analiza, studiul de fezabilitate și procedurile de achiziție au fost bifate deja.
Locațiile cu internet
Firma căreia i s-a atribuit contractul a amplasat în locații instalațiile și urmează conectarea la rețeaua electrică și conectarea la Telekom, a mai arătat Primăria Arad.
Locațiile de pe raza municipiului sunt: Piața Mihai Viteazul, Parcul Mihai Eminescu, Parcul Pădurice, Parcul Caius Iacob, Parcul Europa, Parcul Aventura Voinicilor, Băile termale Bidi, str. Mețianu, la intrare, Parcul Sfânta Maria, Ștrand Neptun – zona bazinelor, Biserica Roșie, Patinoar (str. Cetăţii FN), str. Luceafărului – cvartal 4 loc de joacă și Teatrul „Ioan Slavici”. Unele locații vor beneficia de 2 sau trei puncte, cum ar fi Parcul Pădurice (trei puncte), Ștrandul Neptun cu 2 puncte sau Parcul Europa, tot cu două puncte.
Cel mai mare proiect smart din România
„Transilvania Smart City” este un mini-oraș care va avea 10.000 de apartamente, mall, hoteluri, școli și un heliport. Proiectul a fost aprobat în anul 2021 și este unul din cele mai ample din sectorul imobiliar care se va realiza la Cluj Napoca, pe dealul Borzaș, strada Moș Ion Roată.
Transportul spre aeroport și spre oraș se va face cu ajutorul unei telegondole, iar livrările în interiorul cartierului se vor face cu drona, fiind stabilite stații de încărcare a mașinilor electrice.