Orașul din România care este mai mare decât București, Cluj și Timișoara la un loc. Mulți nici nu știu că există pe hartă, are doar 6000 de locuitori
Foarte mulți am fi tentați să credem că Timișoara, București sau Cluj sunt cele mai mari orașe din România. Însă, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Există un oraș care o suprafață mai mare decât cele trei orașe, însă, o populație mult mai mică. Află, din rândurile de mai jos, despre ce oraș este vorba.
Care este cel mai mare oraș din România?
Din punctul de vedere al suprafeței, Timișoara, București sau Cluj sunt depășite de un oraș mai puțin cunoscut. Este vorba, mai exact, de orașul sucevean Broșteni, care are o suprafață de două ori și jumătate mai mare decât cea a Bucureștiului.
Practic, capitala României se întinde pe o suprafață de 228 kilometri pătrați. Chiar dacă are o suprafață mică, Bucureștiul se poate lăuda cu o populație mare. Recensământul din 2022 arată că în București locuiesc 1,71 milioane de locuitori.
„La București am pierdut foarte mulți dintre locuitori, dar a crescut foarte mult Ilfovul, capitala trebuie privită în raport cu datele din Ilfov. Avem localități precum Otopeni, Corbeanca, Roșu, Berceni, foarte aproape de capitală și unde locuiesc o parte din cei care își desfășoară activitatea aici”, subliniază Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt pentru RPL 2021 din partea Institutului Național de Statistică (INS) pentru Europa Liberă România.
Citește și: Oraşul din România de o frumuseţe rară de care sigur nu ai auzit. E mic, dar e impresionant. Ce are unic
Povestea orașului Broșteni
Broșteni și-a primit titlul de oraș în anul 2004. În total, acesta măsoară o suprafață de 594 de kilometri și are o populație de 5.506 locuitori. Populația sa îl clasează pe locul al șaselea în topul orașelor din Suceava.
Citește și: Orașul din România unde falimentul bate la ușă. Ce se întâmplă din cauza facturilor la energie
Top trei cele mai mari orașe după suprafață
Broșteni este urmat în clasament de Vișeul de Sud, care măsoară 443 kilometri pătrați. Locul al treilea este ocupat de orașul Săcele din Brașov, care are o suprafață de 320 kilometri pătrați.
La polul opus, există și alte orașe care se întind pe suprafețe mici. Printre acestea se numără Plopeni, cu 4,73 kilometri pătrați. Următoarea poziție în clasament este ocupată de orașul Darabani din Botoșani care se întinde pe 3,4 kilometri. Ultimul loc în topul celor mai mici orașe ca suprafață este ocupat de Abrud cu 3, 2 kilometri pătrați.