După cum bine știm, la nivel național există celebrul program „Rabla”, prin intermediul căruia românii își pot achiziționa mașini noi, beneficiind de subvenții din partea statului român. Deși programul a avut și are succes în continuare, se pare că administrația orașului Târgu Mureș a decis implementarea unui program local, de tip „Rabla”.
La finalul lunii trecute, actualul edil al orașului Târgu Mureș anunța demararea unui program local, de tip „Rabla”, pentru locuitorii din acest oraș. Anunțul, făcut de Soós Zoltán îi are în vedere pe cei care au deja mașini vechi și vor să și-o schimbe, acesta precizând și condițiile de intrare în programul inițiat de Primăria Târgu Mureș:
„Lansăm propriul program local „Rabla”! În ședința de ieri, Consiliul local a aprobat proiectul de hotărâre inițiat de grupul UDMR care vizează posibilitatea casării, de către proprietari, a autoturismelor mai vechi de 10 ani înmatriculate în Târgu Mureş, în schimbul unei bonificații.
Astfel, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice cu domiciliul / sediul în Târgu Mureș, care se înscriu în program sunt eligibili pentru o subvenție de 3.000 de lei dacă își asumă să nu cumpere un autoturism mai vechi de 5 ani în următorii 3 ani.”, scria Soós Zoltán pe Facebook.
Programul inițiat de primărie nu afectează cu nimic programul național demarat de Ministerul Mediului. În același anunț de luna trecută, primarul anunță și sumele alocate programului local. Demersul vine în întâmpinarea noilor proiecte de reducere a numărului de autoturisme vechi din oraș și dorește să ajute la descongestionarea traficului rutier, și-așa aglomerat, mai spune primarul orașului:
„În acest an urmează să alocăm 1,5 milioane de lei pentru lansarea programului vizând astfel decongestionarea traficului în oraș cu cel puțin cinci sute de autoturisme vechi.
Îi încurajez pe târgumureșeni să profite de această oportunitate. Muncim împreună pentru un mediu mai curat!”, a mai scris primarul Soós Zoltán.
Un alt oraș anunța recent propriul program „Rabla”, fiind vorba de orașul Sfântu Gheorghe. Tcanzos Barna anunța un fond de 600 de milioane de lei, din care se pot folosi cel puțin 200 de milioane pentru aceste programe locale.
„Avem la dispoziție trei luni de zile să pregătim ghidul, să pregătim condițiile. Noi avem în bugetul AFM deja o sumă de 600 de milioane de lei pentru următorii trei ani, adică câte 200 de milioane în fiecare an și putem lansa programul.”, a anunțat Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Rămâne de urmărit câte mașini mai vechi de 15 ani vor dispărea din cele două orașe, prin intermediul programelor locale și care va fi rezultatul final al programului național „Rabla” și „Rabla Plus”, demarate de Ministerul Mediului.