Orașul din România care are cele mai scumpe apartamente. A întrecut până și Bucureștiul

de: Ana Chivu
14 09. 2020

Capitala nu mai este în fruntea listei celor mai scumpe piețe imobiliare din România nici în pandemie. Ce alt oraș i-a luat locul pe podium și cât sunt chiriile în județul în cauză? Românii sunt deja obișnuiți cu prețurile extrem de piperate.

Ce oraș a devansat Capitala la prețurile chiriilor?

Chiriile sfidează criza! Pandemia ne-a scos din ritmul obișuit, dar nu și atunci când vine vorba despre prețurile chiriilor care nu doar că vor continua să fie la fel de scumpe, ci chiar și cresc în anumite zone ale României. Bucureștiul nu mai este pe primul loc în privința celor mai de top chirii. Cererea pe piața imobiliară a crescut cu 15% în luna august față de ianuarie a.c, după o scădere abruptă de aproximativ 70% la finele lunii martie, în contextul pandemiei, al incertidinii pieței, dar și al restricțiilor impuse de către oficiali.

Un comunicat de presă al Blitz România, citat de businessmagazin.ro, arată că începând cu finalul lunii mai, piața imobiliară și-a reluat trendul pozitiv cu o revenire a nivelului de cereri apropiat de cel pe care l-a avut în luna martie. Cluj-Napoca se află pe primul loc în topul celor mai scumpe chirii din România, cu o medie a prețurilor peste cea națională. Piața este caracterizată de o revenire la un ritm normal, deși suntem departe de finalitatea pandemiei, iar specialiștii susțin că nu mai durează mult până să facem cunoștință cu o nouă criză financiară. Cu toate astea, piața este singura care se bucură de un scenariu relaxat după lunile de scădere și de stagnare bruscă.

Cluj-Napoca – (1.811 euro/mp)
București – (1.357 euro/mp)
Timișoara – (1.293 euro/mp)
Constanța – (1.234 euro/mp)
Brașov – (1.197 euro/mp)

Cluj-Napoca a devansat și pe timp de pandemie Capitala la prețurile chiriilor

„Am înregistrat o revenire a dinamicii”

În luna iulie, specialiștii au susținut că situația nesigură în ceea ce privește piața imobiliară va continua până cel puțin la finalul acestui an, dar chiar și așa proiectele noi aveau să apară, lucru care înseamnă că mulți dintre dezvoltatori și investitori au încredere în apetitul românilor de a cumpăra locuințe. Mai cu seamă că românii sunt cunoscuți drept cei mai mari proprietari la nivel european, cu un procent de 96% dintre apartamente sau case locuite de proprietarii lor.

„Din iunie am înregistrat o revenire a dinamicii cererilor la un nivel uşor peste al lunii februarie, iar în iulie, cu toată perioada de concedii specifice sezonului estival, a continuat trendul de creştere, nivelul de activitate atingându-l pe cel de dinaintea instaurării pandemiei. Experienţa noastră în domeniu ne arată că în principalele centre economice ale ţării există în continuare o creştere robustă, în corelaţie cu tendinţele generale economice, şi ne aşteptăm la un final de an bun”
Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz România