Orașul din România care anunță economii la energie. E primul din ţara care face asta

de: Stan Nicu
03 08. 2022

S-a aflat care este orașul din România care anunță economii la energie. Este primul din ţara care face asta. Primăria acestuia a decis să reducă cu două ore iluminatul public pe timp de noapte, ca primă măsură pentru a reduce consumul de energie electrică.

Primul oraș din România care a decis să facă economie la curentul electric. A făcut anunțul oficial

Primăria orașului Arad a hotărât să reducă cu două ore iluminatul stradal pe timp de noapte, aceasta fiind o primă măsură pentru a reduce consumul de curent electric, în contextul deciziei CE de a se face economie, pe fondul războiului din Ucraina și a livrării de gaz rusesc la iarnă.

Viceprimarul Lazăr Faur a anunțat miercuri că pornirea iluminatului stradal va fi amânată cu o oră şi se va opri mai repede cu o oră dimineaţa, iar semafoarele electrice din municipiu care funcţionau doar pe culoarea galben intermitent au fost oprite.

Măsurile adoptate, suficiente

„Deocamdată nu am considerat că suntem în situaţia de a lua alte măsuri, pentru că şi acestea ne vor aduce o economie de 10% din consumul de electricitate la iluminatul public. Totuşi, am discutat despre ce vom face de la toamnă, când noaptea va fi mai lungă, iar consumul va fi inevitabil mai mare. Este posibil să adoptăm unele măsuri precum reducerea iluminatului arhitectural din oraş”, a declarat Lazăr Faur, potrivit Agerpres.

Primăria Arad, deschisă către energia regenerabilă

El a spus că în actualul context al scumpirii energiei Primăria Arad îşi îndreaptă atenţia către energia regenerabilă, având în plan proiecte de instalare de panouri fotovoltaice. De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri că românii nu au de ce să se teamă că nu vom avea gaze naturale în iarna care urmează.

„Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul de gaze, dar ar trebui să ne obişnuim să facem un minim efort de economisire”, a spus Virgil Popescu.

România are gaze

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.

Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”, a adăugat Virgil Popescu.