Orașul din România care a dublat prețul gigacaloriei în prima zi din 2022. Vești proaste!

de: Ana Chivu
01 01. 2022

Ce oraș din România a dublat prețul gigacaloriei? Această schimbare a venit în prim-plan românilor chiar din prima zi a lui 2022. Anul Nou nu a venit cu vești deloc bune pentru unii cetățeni.

Vești proaste pentru unii români: orașul de la noi care a dublat prețul gigacaloriei

Anul Nou nu a început deloc cu vești prea bune pentru unii români care au luat la cunoștință scumpirea gigacaloriei. Concret, 2022 a venit din prima zi cu o serie de costuri uriașe la căldură pentru cei din Timișoara. Chiar de la 1 ianuarie prețul gigacaloriei crește de la 207 lei la 416 lei pe Mega Watt.

Autoritățile locale au decis acest lucru în cadru unei ședințe. Astfel, printr-un amendament se va dubla valoarea subvenției oferite din bugetul local și se prevede că plata subvențiilor nu va depăși plafonul anual de 15 milioane de euro (echivalent în lei). Acesta poate fi acordat Colterm pentru a putea fi respectate dispozițiile legale în materie de ajutor de stat.

„Ultima majorare a acestui preț a fost acum 12 ani, în 2009. Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plătește populația.

Colterm a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub prețul de producție. […] Nu poți să produci cu 10 lei și să vinzi cu 1 leu”, a explicat primarul Dominic Fritz.

„Să ne gândim în paralel la un plan pe termen lung”

Florin Cîțu a făcut o serie de declarații despre subvenționarea gigacacaloriei. Oficialul le-a cerut membrilor din guvern și primarilor să gândească împreună un plan pe termen mediu și lung pentru a ajuta alocarea și pe viitor a sumelor pentru subvenționarea gigacaloriei. Cel din urmă a menționat că dorește să fie găsită o soluție pentru a putea folosi resurse pentru investiții sau alte acte normative necesare.

„Această alocare o facem pentru subvenționarea gigacaloriei, nu pentru restanțe, amenzi. Asta nu vom face. Vreau să discutăm despre principii, cum alocăm aceste sume. Vreau să fie targetate, să meargă clar exact acolo unde este problema. Acum vom rezolva situația aceasta punctuală.

Vom putea fac subvenționarea gigacaloriei, o parte, din banii de la buget. Dar nu e o situație pentru termen lung. Aș vrea să profităm de această situație și să discutăm și de un plan pe termen mediu și poate mai lung. Să ne gândim în paralel la un plan pe termen lung. Cum putem să folosim resurse pentru investiții sau ce acte normative sunt necesare”, a spus Florin Cîţu în cadrul unei ședințe.