Orașul care va încălzi populația cu ajutorul crematoriilor. Decizia macabră, explicată de specialiști
Deși trăim în secolul XXI căldura în case este o problemă aproape globală. În afară de România, mai sunt țări în care se caută diferite forme de încălzire a locuințelor. O idee interesantă vine din capitala Irlandei, Dublin, și nu o să vă vină să credeți despre ce este vorba.
Capitala Dublin va avea încălzire din crematorii
Dublin, Capitala Irlandei, este și cel mai mare oraș a Irlandei. Are o populație de 553.165 de locuitori și cu peste 1,1 milioane în zona metropolitană a comitatului Dublin. Astfel că problema încălzirii locuințelor a devenit și aici o problemă presantă.
Cecertătorii irlandezi au ajuns la concluzia că există anumite ramuri economice locale care generează multă căldură. Căldura generată de locuri precum centre de date, centre de depozitare frigorifică și crematorii se risipește în prezent, spun cercetătorii.
Căldura generată de crematoriile din Dublin ar putea fi folosită pentru încălzirea caselor locale în temeiul propunerilor prezentate oficialilor orașului, scrie presa locală. Amazon a încheiat deja un acord cu South Dublin County Council pentru a pompa căldura generată de servere la unul dintre centrele sale de date către apartamente și clădiri publice din Tallaght.
Expertul în energie Donna Gartland a subliniat că căldura generată de centrele de date, centrele de depozitare frigorifică și crematoriile se risipește în prezent. Oficialul a mai spus că în zona Dublinului se irosesc 3.500 de megawatti de căldură. Megawatti care ar putea fi utilizați pentru încălzirea a mii de case din capitală.
”Ne uităm la centre de date, depozite frigorifice, stații de tratare a apelor uzate, centrale electrice. Toate aceste unități produc căldură reziduală de la brutăriile dvs. până la crematoriul local, chiar dacă acest lucru pare un pic ciudat să vă gândiți la căldura reziduală care vine de acolo.”, a declarat oficialul.
33% din căldura rispită poate fi folosită la încălzirea centralizată
Oficialii IDEA, instituția care au propus acest proiect, a spus că există suficientă dezvoltare în Irlanda pentru a furniza 33% din căldură pentru încălzirea centralizată. Această cifră ar putea crește la 57%, cu un plan adecvat la nivel național.
Expertul în energie Donna Gartland din Dublin, a solicitat planificarea obligatorie a căldurii la nivel local. Oficialul și-a justificat cererea, considerând că reglementările privind construcțiile trebuie revizuite.
”Deoarece căldura uzată nu bifează caseta de energie regenerabilă, reglementările privind construcțiile nu o apreciază în același mod. Planurile de încălzire urbană au fost prezentate anterior la o conferință de acțiune climatică din Irlanda.”, a mai spus oficialul.
În cazul Irlandei, ca și al României, țara este cu mult în urmă în îndeplinirea obiectivelor climatice. Irlanda urma să aibă 12% din nevoile de încălzire satisfăcute din surse regenerabile până în 2020, dar doar jumătate din acestea au fost atinse.