Orașul care la 1 Aprilie sărbătorește „Ziua Politicianului”. Singura petrecere la care se servesc gogoși – VIDEO

Orașul care la 1 Aprilie sărbătorește „Ziua Politicianului”. Singura petrecere la care se servesc gogoși – VIDEO
Expoziția cu afișe și pliante electorale, dar și cu obiecte și produse alimentare oferite ca mită electorală de-a lungul timpului, este găzduită în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați. Foto. Societatea Jurnaliștilor „Dunărea de Jos”

La 1 Aprilie în fiecare an Galațiul sărbătorește Ziua Politicianului, manifestare dedicată clasei politice românești, devenită tradiție deja, având în vedere că este marcată de câțiva ani fără întrerupere.

Este inițiativa Societății Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” (SJDJ) din Galaţi. Și de această dată, jurnaliștii au organizat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din oraș o expoziției cu peste 500 de afișe și pliante electorale.

Potrivit AGERPRES, această inedită expoziție reunește pliante de la toate scrutinurile organizate în România din 1990 încoace, respectiv şase de alegeri generale, şase de alegeri locale, unul de alegeri parlamentare, două de alegeri prezidenţiale, trei de alegeri pentru Parlamentul European şi cinci referendumuri.

Expoziţia de Ziua Politicianului nu a prezentat doar afișe și pliante, ci și calendare, şepci, insigne. Vizitatorii pot vedea și obiecte sau produse oferite de partide de-a lungul anilor ca „mită electorală”: pungi cu făină, mălai, zahăr, ulei, plicuri cu bani, brichete, pixuri și găleţi.

1 Aprilie cu afișe și gogoși

Meniul tradițional s-a menținut: și anul acesta celor care au fost prezenți la vernisajul expoziției li s-au oferit gogoși calde.

„Prin această expoziţie ne propunem să asociem semnificaţiile ironice ale zilei de 1 Aprilie, consacrată pe plan mondial ca ‘Ziua Păcălelilor’, cu detectarea exagerărilor la care sunt predispuşi politicienii în campaniile electorale. Credem că este necesar să sărbătorim şi o zi a politicianului, pentru că deşi sărbătorim ‘Ziua Energeticianului’, ‘Ziua Siderurgistului’, ‘Ziua Navalistului’, ‘Ziua Femeii’, ‘Ziua Copilului’, nu îl sărbătorim pe cel de care depinde soarta tuturor acestora, politicianul, care prin prestaţia sa influenţează decisiv viaţa tuturor membrilor comunităţii.” Sindicatul Jurnaliștilor „Dunărea de Jos”

Anul acesta jurnaliștii care au organizat evenimentul le-au propus politicienilor să pregătească o inițiativă legislativă care să prevadă că ziua de 1 Aprilie este Ziua politicianului iar evenimentul să fie marcat la nivel național.

 

Ziua Politicianului, propusă cu ironie ca sărbătoare națională

Dincolo de ironii și de mesajele pline de umor, jurnaliștii Societății „Dunărea de Jos” apreciază că materialele pe care le-au reunit în această expoziție pot reprezenta o adevărată sursă de studiu pentru cei interesați de marketing politic.

Obiectele expuse fac, de fapt, o istorie a României electorale post-decembrie 89. Și primarul Galațiului, Ionel Pucheanu, i-a îndemnat pe români să fie cu băgare de seamă când li se promit… câte-n lună și în stele.

„Cred că lumea politică românească este în continuă schimbare, în sensul bun în care atât oamenii politic cât şi electoratul încep să se maturizeze. Lucrurile trebuie să înceapă întâi de la alegător, care trebuie să fie mult mai atent la ce trebuie să aleagă şi la promisiunile făcute de oamenii politici, dar cred că şi presa trebuie să fie mai atentă, în rolul ei educativ pe care îl are, atât a electoratului cât şi a cetăţeanului de rând. Cred că ar trebui să fie mai atentă la cine promovează, la ce promovează şi la forma aceasta extrem de subtilă de educare a cetăţeanului căruia trebuie să i se inoculeze şi alte valori în afară de capra vecinului.” Ionel Pucheanu , primarul Galațiului

Cei care vor să vadă expoziția „1 Aprilie – Ziua Politicianului” o pot face întreaga lună în foaierul Teatrului Dramatic Fani Tardini din Galaţi. Intrarea este liberă.

1 Aprilie – Ziua Politicianului

Publicată de Societatea Jurnalistilor Dunarea de Jos pe Luni, 1 aprilie 2019

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI