Orașul care are cea mai scumpă apă potabilă. Cât plătesc oamenii pentru apa de la robinet, de fapt
Care este orașul în care se găsește cea mai scumpă apă potabilă? Localnicii plătesc scump pentru apa de la robinet de toate zilele. Cât costă?
Orașul cu cea mai scumpă apă potabilă
Oslo este orașul unde localnicii plătesc scump doar ca să aibă parte de apă potabilă. Mai exact, este vorba despre o sumă de aproape trei ori mai mare decât prețul mediul înregistat în cele 120 de orașe analizate de Holidu (aplicație care permite rezervarea cazării pentru vacanță), relatează Bloomerg, citat de Agerpres.
Apa din Capitala Norvegiei are cel mai ridicat preț indiferent dacă e vorba despre apa îmbuteliată sau de cea de la robinet. O sticlă de apă îmbuteliată de 500 de mililitri costă 1.86 de dolari, adică 7.62 de lei, în timp ce marca Evian costă 4.22 de dolari, adică 17.3 lei. Urmează în acest top: Tel Aviv, New York, Stockholm şi Helsinki, unde se găsește cea mai scumpă apă la 500 de mililitri, conform studiului.
Un metru cub de apă în Capitala Norvegiei ajunge astfel la 6.69 de dolari, adică 27.4 de lei, cu 212% peste media orașelor menționate mai sus. De asemenea, Los Angeles, Pheonix, San Francisco și San Diego se numără printre primele 20 cele mai costisitoare când vine vorba de apa de la robinet.
„Aceste rezultate sunt o adevărată revelaţie atunci când ne gândim cât suntem dispuşi să plătim pentru ceva ce luăm de bun, drept o necesitate de bază”, a spus directorul general al Holidu, Johannes Siebers.
„Consumul de apă îmbuteliată a explodat în ultimul deceniu şi nu dă semne de încetinire. Se estimează că piaţa globală pentru apa îmbuteliată va ajunge la 307,6 miliarde de dolari în 2025”,mai estimează acesta.
Atena, Montreal și Roma se situează pe locuri fruntașe când vine vorba de calitatea apei. Calitatea apei din Atena are un scor de 94,2 puncte dintr-un total de 100 de puncte însă costul apei de la robinet este cu 34,5% sub preţul mediu.
UE actualizează standardele de calitate
„UE se asigură că apa de la robinet în întreaga UE este sigură pentru consum. Consiliul și-a adoptat astăzi poziția cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă. Noile norme propuse actualizează standardele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă și introduce o abordare eficientă din punctul de vedere al costurilor și bazată pe riscuri pentru monitorizarea calității apei. Acestea conțin, de asemenea, noi dispoziții privind materialele care intră în contact cu apa potabilă și privind îmbunătățirea accesului la apă. Revizuirea este un rezultat direct al primei inițiative cetățenești europene de succes „Right2Water” (Dreptul la apă)”
(Sursa: consilium.europa.eu)