Un oraș cu o populație de 25.000 de locuitori din Peru a fost ras de pe fața pământului de trupele comando trimise de guvern. La Pampa devenise un cuib al crimei organizate, fiind frecventat de căutătorii de aur care exploatau zona ilegal, dar și de traficanții de persoane.
Noaptea, orășelul care are aproximativ același număr de locuitori (25.000) ca Sebeș, Turnu Măgurele, Caracal sau Mangalia se transforma într-o debandadă totală, cu lumini de toate felurile, muzică cumbia urlând din difuzoare și bordeluri frecventate de grupuri de bărbați care fluturau teancuri de bani.
Autoritățile nu erau bine-venite în oraș, iar localnicii nu voiau nici măcar să audă de jurnaliști. Peisajul selenar al zonei din care copacii lipsesc cu dezăvârșire a fost modelat și de excavările ilegale făcute de cei care au venit în La Pampa în goana după aur, și au lăsat în urma lor iazuri pline de substanțe toxice.
Luna trecută, guvernul din Peru a lansat Operațiunea Mercurio 2019, cea mai mare razie împotriva celor care caută aur în mod ilegal. Sute de soldați din trupele comando, alături de 1.200 de polițiști, au descins pe calea aeurlui, pe uscat și pe apă în La Pampa.
Peruanii s-au obișnuit ca în ultimii ani să vadă elicoptere militare care aterizează în junglă și polițiști care arestează căutători de aur și le distrug mașinăriile amplasate în mod ilegal. Mulți dintre localnici au ajuns să creadă că totul se face doar pentru a da bine la televizor, dar se pare că de această dată a fost vorba despre o acțiune în forță.
„Nu plecăm de aici până când locul acesta nu va fi din nou verde, așa cum a fost odată”, a declarat ministrul Apărării din Peru, Jose Huerta. Forțele de securitate au anunțat că au expulzat aproximativ 6.000 de mineri care își desfășurau activitatea ilegal, au reținut zeci de infractori și au salvat peste 50 de femei care au fost forțate să se prostitueze.
„Principalul obiectiv al acestei operațiuni este de a-i face pe oameni să înțeleagă faptul că nu au ce să caute aici”, a declarat ministrul Agriculturii, Fabiola Munoz.