Ora la care trebuie să adormi în fiecare seară. Din păcate, puțini români au ajuns să o mai respecte

de: Ștefan R. Apostol
26 11. 2021

Într-o lume ideală, am putea avea luxul de a ne culca devreme și de a ne trezi devreme, odihniți pentru o zi productivă. Dar unele angajamente, cum ar fi îndatoririle profesionale sau îngrijirea copiilor, pot face dificilă aderarea la filozofia „devreme la culcare, devreme la trezire”. Există poate două aspecte importante de luat în considerare atunci când vine vorba de ore de somn. În principal este vorba de cantitatea de somn pe care o dormim și consecvența în timp. Culcându-ne când este întuneric ne putem asigura că ne odihnim suficient și, în același timp, ne va fi mai ușor să adormim. De asemenea, este important să dormim în mod regulat cantitatea potrivită de somn pentru a ajuta la prevenirea unor potențiale consecințe asupra sănătății.

Care sunt cele mai bune ore de somn

În mod ideal, oamenii ar trebui să se culce mai devreme și să se trezească la primele ore ale dimineții. Acest model se potrivește cu tendințele noastre biologice de a ne adapta modelul de ore de somn cu cel al soarelui.

S-ar putea să constatați că sunteți mai somnoroși în mod natural după apusul soarelui. Ora exactă depinde de momentul în care aveți tendința de a vă trezi dimineața. Un alt aspect de luat în considerare este cantitatea de ore de somn de care avem nevoie pe noapte.

Aici intervine ritmul nostru circadian, un termen care descrie programul natural de somn-veghe al creierului uman. Este ca și cum ar fi ceasul nostru intern. Toată lumea experimentează scăderi naturale ale vigilenței și o stare de veghe sporită în anumite momente dintr-o perioadă de 24 de ore. Este foarte probabil ca oamenii să fie cel mai somnoroși în două momente, între orele 13:00 și 15:00 și între 2:00 și 4:00 dimineața.

Cu cât calitatea somnului pe care îl avem este mai bună, cu atât este mai puțin probabil să avem o somnolență semnificativă în timpul zilei. Ritmul circadian dictează, de asemenea, programul natural de culcare și de trezire de dimineață. Odată ce ne-am obișnuit să ne culcăm și să ne trezim la aceeași oră în fiecare zi, creierul se adaptează la acest program.

În cele din urmă, s-ar putea să ne culcăm cu ușurință noaptea și ne trezim chiar înainte de ceasul deșteptător fără probleme. Ritmul circadian poate fi dezechilibrat dacă lucrăm în ture neregulate sau dacă ne culcăm la ore diferite pe parcursul săptămânii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolență în timpul zilei.

De cât ore de somn avem nevoie?

Majoritatea experților recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. În general, stabilirea orei de culcare se poate face folosind numărul mediu de ore de somn necesare pentru a satisface nevoile și numărând înapoi de la ora de trezire dorită. De exemplu, dacă presupunem că ora de trezire dorită este între 7:00 și 8:00 a.m., un program pentru  orele de somn ar arăta cam așa:

  • Sugarii pot fi culcați atunci când sunt somnoroși, între aproximativ 7:00 și 8:00 p.m.
  • Copiii mici pot fi culcați între 7:00 și 9:00 p.m.
  • Copiii preșcolari pot fi culcați între orele 20:00 și 21:00.

 

Având în vedere că orele de trezire se schimbă din cauza programului școlar sau de lucru și a timpului necesar pentru a se pregăti pentru o zi, ora de trezire poate fi mai aproape de 5:00-7:00 dimineața, ceea ce duce la aceste ore de somn:

  • Copiii de vârstă școlară ar trebui să meargă la culcare între orele 20:00 și 21:00,
  • Adolescenții, pentru un somn adecvat, ar trebui să se culce între orele 21:00 și 22:00,
  • Adulții ar trebui să încerce să se culce între orele 22:00 și 23:00.

 

Având în vedere orarele fluctuante, orele de trezire și chiar nevoile de somn, aceste ore de somn nu sunt stabilite pentru toată lumea, dar nevoile individuale variază. În ciuda vârstei și a nevoilor de somn, a avea o oră de trezire constantă, chiar și în weekend, este important pentru un somn mai bun.

Efectele secundare ale faptului că nu dormi suficient

Dacă vă confruntați cu somnolență în timpul zilei, este un semn că nu dormiți suficient noaptea. De asemenea, s-ar putea să vă confruntați cu accidente, iritabilitate și uitare. Faptul că nu dormiți suficient de mult în mod regulat poate duce, de asemenea, la consecințe pe termen mai lung asupra sănătății. Acestea includ îmbolnăviri  mai dese, tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială), diabet, boli de inimă, obezitate, sau depresie.

Concluzie

În general, cel mai bine este să vă culcați mai devreme în timpul nopții și să vă treziți mai devreme în fiecare zi. Totuși, acest tip de program de ore de somn s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea. Este mult mai important să vă asigurați că dormiți suficient și că este un somn de bună calitate. Vă puteți asigura că acest lucru se întâmplă mergând la culcare și trezindu-vă la aceeași oră în fiecare zi.

Discutați cu un medic dacă aveți probleme în a adormi noaptea sau dacă continuați să vă confruntați cu somnolență în timpul zilei, în ciuda respectării unui program consistent de culcare. Acest lucru ar putea indica probleme legate de calitatea somnului, ceea ce ar putea justifica investigații suplimentare.