Ora la care nu mai ai voie să bei cafea. Îți poate afecta serios organismul

de: Ștefan R. Apostol
17 08. 2023

Te-ai trezit vreodată uitându-te în gol după-amiaza și gândindu-te: ”Mi-ar prinde bine o cafea”? Deși sună tentant, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la ora la care nu mai ai voie să bei cafea, spunând că îți poate afecta serios organismul. Citește mai departe și află care este ora la care nu mai ai voie să bei cafea.

Ne bazăm pe cafea pentru a ne ajuta să ne trezim dimineața

Afriamțai este una logică. asta însemnând că apelăm la ea în alte momente ale zilei când ne simțim obosiți.

Azi ne-am propus să discutăm despre ce se întâmplă atunci când bei cafea la ora la care nu mai ai voie să bei cafea și dacă este o idee bună.

Vezi și: Când e recomandat pentru creier să bem cafea, de fapt. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Face foarte bine”

De asemenea, îți spunem și care sunt acele momentele ideale pentru a bea cafea, astfel încât să te poți bucura de mai multă energie fără a perturba ritmul natural al organismului.

Care este ora la care nu mai ai voie să bei cafea?

Înțelegând mai bine ciclul natural de somn al organismului și modul în care cofeina îl afectează, putem răspunde la întrebarea ”care este ora la care nu mai ai voie să bei cafea?”.

Cei mai mulți oameni tind să asocieze cafeaua cu ritualurile de dimineață, dar este posibil să poftești la o ceașcă și atunci când simți acea cădere de după-amiază.

Vezi și: Nu mai pune zahăr în cafea. Ingredientul folosit în cafenele, aşa îi dai gustul dulceag

Dar, este ceva în neregulă cu consumul de cafea în această perioadă?

Este dificil să dai un răspuns precis în general, deoarece ritmurile biologice ale fiecăruia sunt diferite.

Este recomandat să întrerupi consumul de cafea în jurul orei 14:00 sau 15:00

Cu toate acestea, majoritatea experților în medicină sunt de acord că cel mai bine este să întrerupi consumul de cafea în jurul orei 14:00 sau 15:00.

Asta înseamnă că nu ar trebui să fie o problemă să bei cafea la sfârșitul dimineții sau imediat după prânz.

Dar odată ce ai intrat bine în după-amiaza, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a apela la cofeină pentru a te ridica.

Probabil că deja presupui că cafeaua înainte de culcare este o idee proastă, dar după-amiaza, ora de culcare pare probabil că este departe, așa că s-ar putea să ai impresia că o ceașcă acum nu are cum să te țină treaz mai târziu.

Din păcate, poate, deoarece cofeina tinde să rămână în organismul unei persoane pentru o perioadă lungă de timp.

Pentru majoritatea oamenilor, are un timp de înjumătățire de aproximativ cinci ore. Cu alte cuvinte, dacă bei o ceașcă de cafea care conține 100 mg, de altfel o cantitate medie, la ora 16.00, la ora 21.00, când ziua ta se încheie, vei avea încă 50 mg de cofeină în sânge.

O cană de cafea când nu trebuie, îți poate afecta serios organismul

Un studiu a constatat că cofeina a afectat somnul oamenilor timp de până la șase ore după ce au consumat-o.

Dacă înumeri înapoi șase ore de la ora de culcare și faci din aceasta ora de întrerupere a consumului de cofeină, atunci ești în siguranță.

Deoarece corpurile noastre sunt toate diferite, cofeina poate rămâne în sânge mai mult timp sau poate fi eliminată mai repede decât în medie.

S-ar putea să constați că o ceașcă de cafea mai târziu în cursul zilei nu are niciun efect asupra somnului în acea noapte.

Vezi și: Ce să pui în cafea pentru un gust special. Aşa nu va mai fi atât de amară

De asemenea, ți-ai putea da seama că trebuie să renunți la consumul de cafea chiar mai devreme în timpul zilei.

Cel mai important lucru este să-ți cunoști propriul corp și să faci tot posibilul pentru a asista ritmul său de veghe și somnolență fără a-l dezechilibra și fără a vă face să te simți mai obosit pe termen lung, mai degrabă decât mai treaz.

Dacă dorești să te pregătești pentru un somn odihnitor, ar trebui să savurezi cafeaua în primele ore ale zilei.