Ora de vară se schimbă: decizia Parlamentului care te face să dormi mai liniștit

de: Claudiu Surmei
27 03. 2019

Statele din Uniunea Europeană își vor lua adio de la ora de vară, începând cu anul 2021. Doar cele care vor! Parlamentul European a votat, marți, pentru renunțarea la schimbarea orei. 410 eurodeputați au fost de acord ca statele din blocul comunitar să nu mai schimbe ora, în timp ce 192 au fost împotrivă şi 51 s-au abţinut.

Propunerea a fost adoptată la începutul lunii martie și de Comisia pentru transport şi turism a Parlamentului European. Aceasta prevede ca statele membre UE să renunțe la practica de a trece la ora de vară și la cea de iarnă, urmând să rămână la o oră standard.

Astfel, țările care vor decide să mențină permanent ora de vară vor da pentru ultima dată ceasurile înainte în ultima duminică din luna martie a anului 2021, în timp ce statele care vor dori să rămână la ora de iarnă vor da ceasurile înapoi în ultima duminică din luna octombrie a aceluiași an, urmând să nu mai facă ulterior nicio modificare.

De ce se renunță la ora de vară

Ora de vară a fost propusă pentru prima dată în 1895 de George Vernon Hudson, un entomolog din Noua Zeelandă. Motivul a fost legat de faptul că omul trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală în timpul unei zile de lucru.

În Europa a fost introdusă ca o necesitate de război, în timpul Primei Conflagrații Mondiale, pentru economisirea resurselor de cărbune. Primele state care au trecut la ora de vară au fost Germania și Austro-Ungaria, la 30 aprilie 1916. România le-a urmat exemplul un an mai târziu, alături de alte țări.

Chiar dacă a fost introdusă pentru a fi în beneficiul oamenilor, trecerea la ora de vară a stârnit controverse în timp, iar Parlamentul European a votat eliminiarea trecerii de la ora de iarnă la cea de vară și invers și introducerea aceluiași timp pe tot parcursul anului. Decizia a fost luată după ce mai multe studii au arătat că schimbarea orei poate afecta sănătatea cetățenilor.