Ora de vară 2023. Cum se dă ceasul în ultima sâmbătă din luna martie. Ce trebuie să ştie orice român

de: Stan Nicu
25 03. 2023

Ora de vară 2023. În noaptea aceasta România trece la ora de vară. Așadar, cum se dă ceasul în ultima sâmbătă din luna martie, înainte sau înapoi. Ce trebuie să ştie orice român despre cea mai scurtă zi din an.

Ora de vară 2023. Cum se dă ceasul în ultima sâmbătă din luna martie, înainte sau înapoi

România trece la ora de vară în noaptea de 25 spre 26 martie, respectiv ultima sâmbătă din luna aceasta.

Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar în urma acestei schimbări, ziua de mâine, 26 martie va fi cea mai scurtă zi din an.

Când se trece înapoi la ora de iarnă 2023

Țara noastră marchează astfel trecerea la ora de vară, moment de când ne vom bucura mai mult de lumina naturală a soarelui.

După ora de vară ne vom ghida până în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2023, moment când se va face trecerea înapoi la ora de iarnă.

La acel moment, ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel încât ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă din an, măsurând 25 de ore.

Schimbările de oră afectează organismul uman

Schimbarea orei de două ori pe an are efecte asupra organismului nostru. Din această cauză, în februarie 2018, membrii Parlamentului European au ridicat problema renunțării la schimbatul orelor și au cerut Comisiei Europene să facă o evaluare dacă se merită să se renunțe la acest obicei.

După trei ani, Parlamentul European a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă unele state, preintre care și România, au amânat până acum să ia o decizie în acest sens.

Ce se întâmplă la schimbarea orei de vară

Principalele efecte resimțite de către om la schimbarea orelor sunt probleme de somn, accentuarea stresului, precum și a disconfortului fizic.

În plus, studiile medicale mai indică faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, potrivit lui  Adam Spira, expert în somnologie, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins, Bloomberg School of Public Health, conform publichealth.jhu.edu.

Aveți mare grijă în trafic

De asemenea, oboseala care apare în perioada de adaptare la noua oră poate duce la probleme de concentrare pentru foarte mulți dintre oameni.

Lipsa de concentrare s-a constatat că poate aduce un număr mai mare de accidente rutiere pe șosele.

Cum să te adaptezi mai ușor schimării de oră, conform medicilor

-În sâmbăta dinaintea schimbării orei, setează ceasul cu 15-20 de minute înainte de ora la care te trezeai de obicei.

-Stai mai mult timp în aer liber. Expunerea la soare scade senzația de oboseală care se strânge pe parcursul zilei,

-Evită consumul de alcool, de cafea și a meselor copioase înainte de somn,

-Stabiliește un program de somn care să includă 7 ore de somn. Dormi și trezește-te la aceeaşi oră în fiecare zi.