Ora de vară 2023. Cum ne afectează trecerea la ora de vară. Ce spun specialiștii EXCLUSIV
Renumitul psiholog Radu Leca a explicat, într-o intervenție exclusivă pentru Playtech Știri, cum ne afectează trecerea la ora de vară 2023. Specialistul a vorbit despre soluțiile la care pot să apeleze în mod special persoanele care suferă de tulburări afective, astfel încât să facă față evenimentului. Ce se întâmplă cu pacienții cardiaci.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară 2023
Schimbarea orei este, în ultimii ani de zile, un subiect amplu dezbătut la Bruxelles. Reprezentanții europeni analizează posibilitatea de a elimina această măsură, pe fondul consecințelor cu care se confruntă populația, printre altele. Nu mai este o noutate că devansarea acelor de ceas poate să ne schimbe totalmente stare de spirit.
Există o serie de explicații pentru stările emoționale cu care ne confruntăm, după schimbarea fusului orar. Scurtarea programului de somn cu o oră conduce la iritabilitate, nervozitate și irascibilitate. Potrivit psihologului Radu Leca, se poate ca unii să nu reușim să ne ducem responsabilitățile sau îndatoririle la bun sfârșit.
Cu toții trebuie să încercăm să ne acomodăm rapid cu noul fus orar. Cele mai afectate, din acest punct de vedere, sunt persoanele care suferă de tulburări afective, spune specialistul, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
„Din punct de vedere psiho-emoțional, toți cei care au fost diagnosticați cu anxietate, depresie, stres și epuizare, etc. vor ajunge să creeze o nouă metodă de a înțelege și de a integra lipsa somnului. Dar, lucrul acesta se va rezolva în timp, perturbându-i, luni la rând, după schimbarea orei”, a declarat psihologul Radu Leca, într-o intervenție exclusivă pentru Playtech Știri.
Radu Leca, soluție pentru pacienții cu tulburări afective
Trecerea la ora de vară poate să provoace tulburări de dispoziție și tulburări de somn. În cazul persoanelor anxioase sau deprimate, efectele se pot resimți mult mai profund. Există, totuși, o soluție clară și perfect programabilă pentru această problemă, potrivit specialistului Radu Leca.
Persoanele diagnosticate cu tulburări afective pot să aloce, din timpul ce era utilizat pentru a realiza anumite treburi sau sarcini, cel puțin 30 de minute pentru somn. Astfel, ora de somn se va modifica și, pe cale de consecință, presiunile de natură emoțională vor fi mai ușor de gestionat.
„Dacă ora 22:00, până în prezent, era ora de somn, ora 21:30 va deveni noua oră de somn. Dacă trezirea se realiza la 6:30, de azi (din noaptea de 25 martie spre 26 martie – n.r.) trezirea se va realiza la 6:45.
Pe parcursul zilei, subiectul, pentru o perioadă de trei săptămâni, dacă va urca și va coborî măcar cinci etaje, de câteva ori pe zi, în momente cheie ale zilei, va avea creierul invadat de dopamină și va putea lupta cu stările de somn”, a explicat Radu Leca, într-o intervenție exclusivă pentru Playtech Știri.
Ce se întâmplă cu persoanele cu boli de inimă
Decalarea acelor de ceas cu o oră poate influența semnificativ și persoanele cu probleme la inimă, potrivit specialiștilor. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că schimbarea orei poate să majoreze riscul de confruntare cu accident vascular cerebral sau chiar cu atac de cord.
Nu toate studiile au analizat motivele pentru care afecțiunile de natură cardiacă pot fi mai proeminente în perioada de acomodare la noul fus orar. Totuși, psihologul Radu Leca a explicat ce se întâmplă, pe fond emoțional, în cazul pacienților.
„Pacienții cardiaci vor simți un ritm și o dinamică în mod diferit privind pulsul și bătăile inimii, după schimbarea orei de somn. Vor avea probleme reale de concentrare. De ce? Tot ceea ce înseamnă bioritm se va schimba, mergând pe ideea de acomodare, în conformitate cu impunerea noului fus orar”, a spus Radu Leca, într-o intervenție exclusivă pentru Playtech Știri.
În România, trecerea la ora de vară va avea loc, în anul 2023, în ultimul weekend din luna martie. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, acele ceasurilor se vor da cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni ora 04:00.