Ora de vară 2023. Ce se întâmplă în România, decizia vine de la Comisia Europeană
Ora de vară 2023. Ce se întâmplă în România după ce mai multe state din Europa au decis să renunțe la schimbarea orelor, atât de vară, cât și de iarnă. Decizia vine direct de la Comisia Europeană.
Ora de vară 2023. Când și cum se mută ora la ceas. Înainte sau înapoi?
Mai multe țări europene au decis să renunțe la schimbarea orelor din motive constatate de ele și care nu ar aduce niciun beneficiu, ba din contră.
Țara noastră rămâne în continuare la schimbarea orei, astfel că România trece la ora de vară în ultimul week-end din luna martie. Atunci, ceasurile trebuie date cu o oră înainte la ora 3:00, care va deveni astfel ora 4:00.
CE ar vrea renunțarea la schimbatul orei
Chiar dacă Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea orelor, România nu a luat până acum o decizie în această privință.
Astfel, în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, România trece la ora de vară 2023. Adică, ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Pentru că se va da ceasul înainte cu o oră, duminică devine cea mai scurtă zi din 2023.
Cand are loc echinocțiul de primăvară 2023
Schimbarea orei se face la doar câteva zile de echinocțiul de primăvară 2023, care va avea loc pe 21 martie. Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice.
De atunci, ziua va continua să crească, iar noaptea să scadă până la solstițiul de vară care va avea loc pe 21 iunie 2023.
Când se trece la ora de iarnă 2023
Astfel, revenirea la ora de iarnă se va face duminică, 29 octombrie 2023, atunci ora 04:00 va deveni ora 03:00. Scopul acestei schimbări ar fi creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui.
Alții nu sunt de acord cu asta și spun că se va lumina mai devreme, însă se va întuneca mai devreme, astfel că se va ajunge tot în același punct.
Parlamentul European vrea să se renunțe la schimbatul orelor
Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, PE recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu 2021.
De asemenea, în februarie 2018, Comisia Europeană a evaluat directiva privind schimbarea sezonieră a orei, primind 4,6 milioane de răspunsuri: 84% dintre respondenți au fost să se renunțe la acest obicei.
Discuții neterminate pe baza schimbatului orelor
Statele membre UE trebuiau să se decidă până în anul 2021 dacă rămân la ora de vară sau la ora de iarnă, însă discuția a fost suspendată din cauza pandemiei de coronavirus.
România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă încă această schimbare de oră.