10 oct. 2022 | 21:04

Ora de iarnă. De ce nu ar trebui să mai schimbăm ora, românii se vor bucura în viitor

Diverse
Ora de iarnă. De ce nu ar trebui să mai schimbăm ora, românii se vor bucura în viitor
De ce s-ar putea renunta la schimbarea orelor

Ora de iarnă. De ce nu ar trebui să mai schimbăm ora, motiv pentru care românii se vor bucura în viitor. Există discuții serioase la Bruxelles pentru ca să se renunțe la schimbarea orei, 85% dintre cei intervievați dorind asta. Așadar, ce s-a descoperit în ultimele studii făcute de cercetători, vedeți un pic mai jos.

Ora de iarnă 2022. Ce au demonstrat cercetătorii vizavi de schimbatul orelor. Se face astfel vreo economie?

Pentru schimbarea orei de vară există argumente pro și contra. Astfel, unii spun că ne oferă zile mai lungi, ocazie cu care vom face economie la facturi, însă nu este deloc așa, după cum s-a demonstrat în cele mai recente studii.

Alții spun însă că schimbatul orelor ar aduce atacuri de cord, accidente de mașină și accidente vasculare cerebrale. Astfel, aceștia din urmă spun că ar trebui să se renunțe la acest obicei.

Când s-a introdus schimbarea orei de vară pentru prima dată

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în Germania în 1916 ca un mijloc de a muta mai mult din ziua de lucru în orele de lumină solară, când resursele au devenit strânse în timpul Primului Război Mondiala, astfel că și alte țări au urmat exemplul.

Intenția a fost ca omul să se bucure cât mai mult timp de lumină, în ideea că se vor face și economii. De atunci, avansăm ceasurile cu o oră primăvara și le dăm înapoi toamna.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei nu aduce niciun fel de economii

În plus, un alt argument al celor care susțin schimbarea orelor ar fi că aceasta aduce economii la facturi. Lucru complet neadevărat, după cum susțin alți oameni de știință.

Astfel, cercetătorii au investigat impactul schimbării orelor până în anul 2020 și nu au găsit nicio economie semnificativă de energie asupra prețului sau consumului datorită schimării orelor.

Ritmul circadian, afectat de schimbarea orei

Cei care mai vor renunțarea la schimbatul orei spun că oamenii și alte animale au un simț natural al timpului, un ritm circadian, care se dezvoltă încă înainte de naștere, iar acesta este o parte de bază a noastră și a vieții noastre.

Astfel, unii oameni de știință văd în schimbarea ritmului ceva rău ce poate duce la accidente vasculare, dar și accidente de mașină.

Schimbarea orei perturbează somnul

Nu în ultimul rând, schimbarea orei ar perturba somnul multor oameni, scrie dw.com . Astfel, schimbarea orei poate afecta memoria, capacitatea de a ne concentra și de a lua decizii, precum și capacitatea de a reacționa rapid în cazuri de urgență, cum ar fi atunci când ne aflăm la volan.

De asemenea, scimbareaorei îi face pe unii opameni să fie ușor iritabil și vă poate afecta obiceiurile alimentare. De asemenea, înseamnă că este posibil să stăm trezi mai mult și să dormim mai puțin în general.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro