Opt persoane, reținuțe de procurorii DIICOT pentru fraude informatice de peste 2 milioane de euro

Opt persoane, reținuțe de procurorii DIICOT pentru fraude informatice de peste 2 milioane de euro
Opt persoane reținute de procurorii DIICOT pentru fraude informatice de peste 2 milioane de euro

Opt membri ai unei grupări specializate în fraude informatice de peste 2 milioane de euro au fost reținut de procurorii DIICOT pentru 24 de ore.

Persoane reținut pentru fraude informatice

Potrivit unui comunicat de presă, Procurorii Biroului Teritorial Vâlcea al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a opt persoane dintr-un grup infracțional.

Acestea sunt suspecte de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional, spălare de bani, fraudă informatică, trafic de droguri și fals în înscrisuri oficiale. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat 27 de percheziții domiciliare.

Acestea au avut loc pe raza municipiului București și a județului Vâlcea la o grupare specializată în fraude informatice. Aceștia sunt suspecți că ar fi produs un prejudiciu de cel puțin două milioane de euro.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada august 2020 – iunie 2021, pe raza judeţului Vâlcea, s-a constituit şi a activat un grup infracţional organizat, format din cel puţin 16 membri, cu scopul de a pune la dispoziţia unor autori de fraude informatice, în baza unei înţelegeri prealabile, conturi bancare pentru a le folosi la comiterea de infracţiuni. Astfel, membrii grupului au deschis un număr de cel puţin 200 conturi bancare pe teritoriul Ungariei, prin utilizarea unor acte de identitate străine, falsificate. Totodată, au folosit alte 100 de conturi bancare deschise în Spania, Polonia, Germania, Olanda şi alte ţări, prin intermediul cărora au fost transferate şi ulterior retrase sume ce se ridică la cel puţin 2 milioane euro, provenite din comiterea de infracţiuni de fraudă informatică”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Prejudiciu de peste 2 milioane de euro

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat ceasuri, telefoane, tablete, cartele, un pistol cu glonț, 34 de fragmente vegetale și sume de bani, 105.000 de euro și 20.300 de lei, precum și alte bunuri și înscrisuri. În același timp, au fost efectuate alte două percheziții domiciliare, în Atena – Grecia.

În urma acestora, au fost identificate două persoane suspecte. Au fost ridicați 120.000 de euro și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie. Poliția Română precizează, printr-un comunicat de presă, că în acest dosar a fost dispusă reținerea a opt persoane, pentru 24 de ore.

Dintre acestea, șapte bărbați și o femeie, toate din județul Vâlcea. În cursul zilei de joi, persoanele vor fi prezentate în fața magistraților Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă, timp de 30 de zile.

La acțiunea au participat și Direcția Operațiunii Speciale, al polițiștilor din cadrul INTERPOL și Centrul de Cooperare Polițienească Internațională. Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către SELEC și Eurojust.