Opt intervenții ale jandarmilor din Harghita, de vineri până luni, pentru alungarea urșilor. Localnicii sunt înspăimântați

Opt intervenții ale jandarmilor din Harghita, de vineri până luni, pentru alungarea urșilor. Localnicii sunt înspăimântați
Opt intervenții ale jandarmilor din Harghita pentru alungarea urșilor

Începând de vineri până luni, jandarmii și polițiștii harghiteni au intervenit de opt ori pentru îndepărtarea urșilor. Prezența lor a fost semnalată în localitățile Bălan, Băile Tușnad, Gheorgheni, Toplița, Lacu Zetea și Oțeni.

Urșii continuă să vină în zonele locuite

În cursul zilei de vineri, au fost înregistrate două apeluri de urgență la numărul 112, potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita. Unul dintre apeluri semnala prezența unui urs pe străzile din localitatea Oțeni, comuna Feliceni, iar celălalt apel semnala prezența unui urs pe străzile din Băile Tușand.

La Băile Tușnad, ursul se afla în apropierea gării. Jandarmii au reușit să-l alunge pentru a nu provoca victime. De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă, 31 iulie, au fost înregistrate tot două apeluri. Unul dintre ele a venit din campingul situa lângă Lacul Zetea. Aici, animalul a fost alungat de către jandarmii din Odorheiu Secuiesc.

Al doilea apel a venit din municipiul Toplița, însă în acest caz, ursul nu a mai fost găsit. În prima zi din luna august, duminică, au fost înregistrate două apeluri, unul din orașul Bălan, iar altul din municipiul Gheorgheni. Echipajele de polițiști și jandarmi ajunși la fața locului nu au mai găsit animalele în zonele semnalate.

Localnicii nu se simt în siguranță

În noapte de duminică spre luni, un nou apel a semnalat prezența urșilor în Băile Tușnad. Jandarmii au intervenit și au alungat ursul. Acesta se afla în curtea unei case din stațiune. Localnicii sunt înspăimântați și se tem pentru siguranța lor. În ultimul timp, jandarmii sunt solicitați în astfel de cazuri aproape zilnic.

În toate cele opt cazuri, patrulele de polițiști și jandarmi mai rămân o perioadă la fața locului pentru o perioadă pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. De asemenea, au fost anunțate autoritățile cu atribuții de mediu.

Mai mult de atât, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, în primele șapte luni ale acestui an, au fost înregistrate 281 de apeluri făcute prin intermediul SNUAU 112.

Prin acestea erau semnalate prezența urșilor în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile, un echipaj de intervenție format din jandarmi și polițiști, a fost trimiși la fața locului. Oamenii legii le reamintesc oamenilor ca, în cazul în care sunt martori la o astfel de situație, să sune la 112.

Nu este recomandat să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia și să aibă grijă unde depozitează resturile menajere.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI