Operele de artă făcute cadou de Nicolae Ceaușescu, declarate furate. Ce face Poliția Română
După Revoluția din Decembrie 1989, au existat zvonuri, unele demonstrate a fi reale, despre colecțiile de artă ale fostului dictator. De exemplu, în reședința sa somptuoasă din cartierul Primaverii din București, Nicolae Ceaușescu avea o colecție privată de artă. Colecția includea maeștrii români Nicolae Tonitza, Octav Bancilă și Iosif Iser. Dar asta nu este tot. Multe dintre operele de artă contemporană Nicolae Ceaușescu le-a făcut cadou șefilor de stat, la fiecare vizită avută în anii de dictatură. Acum marea lor majoritate au fost declarate furate.
Nicolae Ceaușescu făcea cadouri din patrimoniul național
Ar părea ciudat acest titlu dacă nu este și argumentat, dar realitatea faptelor asta arată. Conform unui comunicat dat de către Muzeul Național de Artă Contemporană, un număr important de opere de artă contemporană au fost declarate furate și dispărute din inventarul muzeului.
Anunțul și reclamația era făcută de comitetul director al muzeului la 1 ianuarie 2013. Obiectele în cauză, ce fac parte din patrimoniul național, au devenit acum subiect de investigații în cadrul IGPR, apărând și pe site-ul instituției la categoria Obiecte furate.
În comunicatul făcut de reprezentanții muzeului se vorbește de zeci de lucrări de artă conteporană. Majoritatea, lucrări decorative, sunt statuete, sculpturi, și lucrări care reprezintă simboluri din perioada comunistă. Unele dintre aceste lcurări sunt și cu chipul lui Nicolae Ceaușescu.
Reprezentanții muzeului spun că la inventarierea aecstor obiecte, ele existau scriptic, dar fizic nu se mai aflau de mult în depozitele muzeului. Datele arată că majoritatea lor au fost scoase la cerința expresă a fostului dictator, și făcute cadou șefilor de stat.
Declarat hoț de către Muzeul Național de Artă Contemporană
Acestea fusesră oferite cadou în vizitele de lucru pe care Nicolae Ceaușescu le făcuse în perioada în care s-a aflat la conducerea statului român. Conform datelor IGPR din investigație, obiectele au fost scose din Muzeul Național de Artă Contemporană începând cu anul 1975.
Informațiile spun că obiectele fuseseră scoase din muzeu fizic. Însă, legal, nu a existat o formalitate de a le scoate din inventarul muzeului, și astfel, în 2013, au fost declarate furate. Cu alte cuvinte, fostul dictator Nicolae Ceaușescu a fost numit hoțul acestor obiecte de artă de patrimoniu. Reprezentații muzeului spun că lucrări semnate de Mircea Darie, Gheorghe Coman , Aurel Contraș, Nicolae Șaptefrați sau Albert Gyorgy au dispărut.
Problema este cu atât mai delicată, cu cât aceste obiecte au fost făcute cadou șefilor de stat. Situația este ingrată, spun cei din IGPR, pentru că acum ar trebui să le ceară aceste obiecte șefilor de sate cărora le-au fost oferite de către fostul dictator. Ar putea crea un adevărat scandal diplomatic, mai spune IGPR. În cazul în care ar merge mai departe cu demersul de a recupera obiectele de patrimoniu, lucrurile ar lua amploarea unui astfel de scandal.