Rusia refuză să le acorde ajutor oamenilor din zonele afectate de inundaţii după distrugerea barajului Kahovka, potrivit Reuters. Din acest motiv, reprezentanții ONU fac apel la oficialii ruși să accepte sprijinul ONU, astfel încât, persoanele aflate în zonele aflate sub controlul țării să primească ceea ce au nevoie.
ONU a reiterat apelul adresat Rusiei de a permite accesul ajutorului umanitar în zonele aflate sub controlul său, celor afectați de distrugerea barajului Kajovka, care a avut loc în sudul Ucrainei, pe data de 6 iunie. Denise Brown, coordonatorul umanitar pentru Ucraina, a declarat că acest ajutor oferit de ONU nu poate fi refuzat, atâta vreme cât este necesar.
„Ajutorul nu poate fi refuzat celor care au nevoie de el”, a declarat oficialul, insistând asupra faptului că, autoritățile ruse ar trebui să acționeze „în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional umanitar”.
Oficialul a reamintit cu această ocazie faptul că, organizația a fost în contact direct cu guvernele Ucrainei și Rusiei, punând la dispoziție ajutorul umanitar atât de necesar, după distrugerea barajului care a provocat inundații, decese și dispariții.
Astfel, după mai multe critici dure din partea lui Volodimir Zelenski, cu privire la lipsa de reacție a ONU privind ajutorul celor aflați în nevoie, organizația a rupt tăcerea și a declarat că, „autoritățile ruse au respins până acum cererea noastră de a accesa zonele aflate sub controlul lor militar temporar”, au transmis oficialii organizației, afirmând că Națiunile Unite „vor rămâne angajate” în căutarea accesului pentru a oferi ajutorul necesar.
Potrivit datelor ONU, cel puțin 80 de orașe din regiune au fost parțial sau total inundate din cauza rupturii barajului.
„ONU va continua să facă tot ce îi stă în putere pentru a ajunge la toți oamenii, inclusiv la cei care suferă după distrugerea recentă a barajului, cei care au nevoie urgentă de ajutor pentru a-și salva viețile, oriunde s-ar afla”, a concluzionat organizația, prin intermediul unui comunicat.
Deși cele două țări se acuză reciproc pentru distrugerea acestui baraj important din Ucraina, o echipă de experţi internaţionali în drept a transmis că este „foarte probabil” ca prăbuşirea barajului să se fi produs în urma unor explozibili puşi de ruşi.
La câteva ore după tragedie, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj prin intermediul căruia a acuzat oragnizațiile internaționale pentru lipsa de implicare în acest dezastru umanitar, declarându-se șocat de absența acestora.
„Deşi catastrofa a avut loc cu multe ore în urmă, ei nu sunt aici. Nu am primit niciun răspuns. Sunt şocat”, a declarat Zelenski pentru ziarele germane Bild şi Die Welt, dar şi pentru Politico.