Alexandru Tudor, arbitrul român de fotbal, retras din activitate este din nou în vizorul mass-media după ce a apărut în acest weekend la emisiunea „Profesioniștii”, difuzată pe TVR 1.
Fostul arbitru este acum angajat al FCSB și este, totodată și mâna dreaptă a lui Gigi Becali. Alexandru tudor s-a apucat de arbitraj în 1990 se poate mândri cu un parcurs profesional deosebit, fiind arbitrul cu cele mai multe partide de Liga I, 382 la număr.
Alexandru Tudor se află pe lista FIFA din 2001 și a debutat pe plan internațional la 23 martie 2001, când a condus un meci al echipelor de tineret dintre Cipru și Irlanda. Este cunoscut în România pentru ușurința cu care acorda cartonașe.
Alexandru Tudor este om cu povești de viață fascinante. Invitat în studioul emisiunii moderate de Eugenia Vodă, Alexandru Tudor a adus în atenție numeroase povești despre mediul în care a crescut, de la miuțele cu fii și nepoții lui dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Printre primele amintiri pe care Tudor le are sunt cele cu bona de origine ungară pe care părinții săi o angajaseră ca să-l îngrijească. Cunoscut ca un tip disciplinat și riguros, Tudor susține că atributele acestea le-a dobândit de la femeia de origine maghiară care vorbea o română stricată și de la Schimdt Huber, mentorul său german în materie de arbitraj, transmite prosport.ro.
„Aveam o bonă unguroaică. Ea mi-a zis: munca dacă vrei joacă, dacă nu muncă, nu joacă. Așa am ajuns să mănânc tot din farfurie. Și acum mănânc tot din farfurie.
Fragmentarea jocului care m-a caracterizat este o reverberație a disciplinei. Eu vreau ca jucătorii să fie disciplinați, să se ocupe numai de joc, așa că orice detaliu pe care nu-l fac în regulă îl tai, adică fluier. Este o chestiune pe care am învățat-o de la un german care mi-a fost mentor, Schimdt Huber. Mi-a spus așa: «Din punctul meu de vedere nu există decât o singură filozofie – disciplină și consecvență»”, a explicat Tudor în dialogul cu Eugenia Vodă.
Omul de încredere al lui Gigi Becali a urmat cursurile Liceului Jean Monnet din Capitală. Fostul arbitru a rememorat în cadrul emisiunii și partidele de fotbal din liceu, acolo unde ajungea inclusiv să joace cu nepoții dictatorului Nicolae Ceaușescu și susține că banii tatălui, care lucra în comerțul exterior, i-au afectat evoluția în viață.
„La liceu mă duceam cu bucurie. Am fost la Monet. Jucam fotbal cu Ceaușeștii mici, nepoții… Am intrat ultimul la treapta întâi, la clasa de elită”
Fostul arbitru vorbește și despre relația cu tatăl său și despre influnța pe care a avut-o asupra sa situația financiară din familia sa.