OMS: avertisment pentru omenire. O nouă boală lovește crunt. Este mai contagioasă decât COVID-19

de: Andrei Simion
14 11. 2020

Numărul cazurilor de rujeolă crește la nivel mondial din cauza restricțiilor legate de COVID-19, care afectează vaccinurile, transmite OMS. În această lună, peste 94 de milioane de persoane riscă să nu fie vaccinate.

Avertisment OMS: rujeola lovește crunt. Numărul cazurilor crește la nivel mondial din cauza restricțiilor legate de COVID-19, care afectează vaccinările

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut la aproape 870.000 la nivel mondial în 2019, fiind cel mai ridicat nivel din aproape 25 de ani. Motivul? Scăderea vaccinărilor la un nivel critic. Situația se va înrăutăți în acest an din cauza restricțiilor legate de noul virus, care afectează programele de imunizare, conform unui raport publicat joi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Anul trecut au murit peste 207.000 de oameni din cauza rujeolei. În condițiile în care nivelul de imunizare a coborât sub nivelul critic de 95% necesar pentru protejarea comunitară, numărul infecțiilor a crescut anul trecut în toate regiunile unde este prezentă OMS la cel mai ridicat nivel după anul 1996.

„Aceste date dau un semnal clar că nu reuşim să protejăm copiii de rujeolă în fiecare regiune a lumii”, a susținut directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

  • Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, mai mult decât COVID-19, Ebola, tuberculoza sau gripa.
  • Creșterea numărului de cazuri fatale de rujeolă transpune că numărul deceselor a urcat cu aproape 50% din 2016.
  • Raportul numit este făcut în colaborare cu Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA.

Raportul înglobează eșecul colectiv de a imuniza la timp și în totalitate copiii cu două doze de vaccin pentru rujeolă ca fiind principala cauză a creșterii numărului de morți. Pentru acest an, raportul avertizează că perturbările provocate programelor de imunizare de criza sanitară COVID-19 au afectat eforturile de compatere a răspândirii de rujeolă. În această lună, mai bine de 94 de milioane de persoane riscă să nu fie vaccinate pentru rujeolă din cauza suspendării campaniilor de imunizare în 26 de țări.

Rujeola (pojar): simptome, diagnostic

Rujeola se transmite foarte ușor, prin aer, în special prin tuse și strănut, iar contagiozitatea este de 100% pentru persoanele nevaccinate.

„Rujeola este o boală virală a copilăriei, care poate determina complicații severe, de genul pneumonie, encefalită, uneori chiar deces. Se manifestă cu febră înaltă, secreții nazale, lacrimale, roșeața ochilor și tuse. Ulterior, apare o erupție roșie ce evoluează de la cap și coboară pe trunchi, devenind generalizată două, trei zile. Contagiozitatea începe înainte de apariția simptomelor și durează pe toată perioada bolii”, dr. Angelica Vișan, medic boli infecțioase, Institutul Național ”Prof. Dr. Matei Balș”