OMS are un avertisment crunt pentru populație. Câți oameni pot muri în următoarele luni

de: Alexandru Ramnic
30 08. 2021

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu are deloc vești bune pentru populația Globului. Deși toată lumea speră ca pandemia de coronavirus să ia sfârșit, în perioada următoare, oficialii sunt de altă părere. Nici vorbă să scăpăm de COVID-19, un virus care va face și mai multe victime, atenționează directorul regional OMS, Hans Kluge.

OMS lansează un avertisment crunt. Mesaj pentru Europa

Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că 33 din cele 53 de națiuni membre de pe continent au înregistrat o rată de pozitivitate de peste 10% în ultimele două săptămâni. Până la 1 decembrie, vor putea fi 236.000 de decese suplimentare din cauza virusului SARS-COV-2, a declarat Kluge, luni, 30 august.

„Săptămâna trecută, a existat o creștere cu 11% a numărului de decese în regiune [Europa]”, a declarat Kluge reporterilor. „O proiecție fiabilă se așteaptă la 236,000 de decese în Europa până la 1 decembrie.”, a mai spus acesta.

Kluge a adăugat că până la 33 din cele 53 de națiuni membre ale OMS Europa au înregistrat o rată de pozitivitate de peste 10% în ultimele două săptămâni.

Veștile sunt cunte

El a spus că rata mare de transmitere a infecției pe continent este o problemă „profund îngrijorătoare”. În afară de răspândirea variantei mai transmisibile Delta a coronavirusului, Kluge a spus că „relaxarea exagerată” a restricțiilor și creșterea călătoriilor pe perioada verii sunt, de asemenea, motive pentru transmiterea mai mare a infecției.

Oficialul OMS a remarcat, de asemenea, o încetinire a ritmului vaccinării în Europa.

„În ultimele șase săptămâni, [vaccinarea] a scăzut cu 14%, influențată de lipsa accesului la vaccinuri în unele țări și de lipsa acceptării vaccinurilor în alte țări”, a precizat Kluge.

„Stagnarea intenției de vaccinare în regiunea noastră (n.r. – Europa) este o preocupare serioasă.”, a ținut să evidențieze liderul OMS.

Spitalele nu mai fac iarăși față

Doar 6% dintre persoanele din țările cu venituri mici și mijlocii din Europa sunt complet vaccinate, în timp ce unele țări au reușit să vaccineze doar unul din 10 oameni din domeniul medical.

„Îngrijorător este faptul că virusul se transmite rapid din cauza faptului că oamenii nu se vaccinează. Rata de imunizare este scăzută, iar unele ţări, mai ales din zona Balcanilor, Caucaz şi Asia Centrală, se confruntă cu creştere accentuată a cazurilor, iar spitalele nu mai fac faţă”, a mai spus acesta.

Avertismentul vine în momentul în care OMS și UNICEF au cerut țărilor europene ca profesorii să se vaccineze împotriva COVID-19, astfel încât școlile să poată rămâne deschise pe tot parcursul pandemiei de coronavirus. Pe măsură ce școlile se redeschid după vacanța de vară,  organizațiile mai sus menționate au spus că este „vital ca învățarea la clasă să continue neîntreruptă”, în ciuda răspândirii variantei Delta.