OMS, anunțul care schimbă tot ce știam despre a treia doză de covid-19. Detalii noi

OMS, anunțul care schimbă tot ce știam despre a treia doză de covid-19. Detalii noi
Directorul OMS, despre doza a treia de vaccin Pfizer Sursă foto: Christopher Black / World Health Organization / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ CHRIS BLACK/ WORLD HEALTH ORGANIZATION" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Companiile Pfizer-BioNTech și-au exprimat intenția de a solicita în următoarea perioadă autorizarea pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Potrivit alianței celor două companii, solicitarea va fi făcută inițial către autoritățile din Statele Unite și Europa, cu scopul de a oferi o protecție mai mare persoanelor care au primit deja primele două doze. Ca răspuns la această propunere dezbătută deja în multe țări, șeful OMS a transmis un mesaj mai puțin încurajator în acest sens.

Răspunsul OMS cu privire la administrarea celei de-a treia doză

În urma unor studii efectuate, Pfizer-BioNTech au descoperit că o doză de rapel efectuată la șase luni după cea de-a doua doză de vaccine poate crește considerabil nivelul anticorpilor, astfel că, persoanele imunizate cu trei doze vor avea o protecție sporită împotriva noilor variante de Covid-19, mai periculoase și mai contagioase, inclusiv împotriva variantei Beta, apărută în Africa de Sud.

Potrivit rezultatelor studiilor, aceste niveluri de protrecție sunt ”de cinci până la 10 ori mai mari” față de cele observate după primele două doze.

“Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual”, au transmis reprezentanții alianței celor două companii.

Aceștia au anunțat, de asemenea, că rezultatele acestui studiu vor fi publicate într-o revistă științifică, potrivit Agerpres.

Pentru că acestă solicitare a alertat foarte tare autoritățile din toată lumea, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus amintește despre “lăcomie” atunci când vine vorba despre o inegalitate de șanse în ceea ce privește repartizarea vaccinului în lume.

Acesta a transmis un mesaj în care amintește că multe țări din lume nu au primit o cantitate de vaccine suficientă pentru a imuniza personalul medical, în timp ce alte stat aspiră la o a treia doză pentru populația generală.

“Dacă solidaritatea nu funcţionează, există un cuvânt pentru a explica prelungirea agoniei mondiale, faptul că am fost luaţi ostatici de acest virus…acela este lăcomie”, a declarat directorul general al organizaţiei.

Potrivit lefigaro.fr, Tedros Adhanom Ghebreyesus a reclamat faptul că livrările de vaccinuri sunt “neregulate şi inegale”.

“Unele ţări, regiuni, sunt pe cale să comande milioane de doze pentru rapel în timp ce altele nu şi-au putut vaccina personalul sanitar şi persoanele vulnerabile”, a adăugat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI