OMS, anunț despre administrarea dozei 3. De ce Tedros cere oprirea boosterului

OMS, anunț despre administrarea dozei 3. De ce Tedros cere oprirea boosterului
OMS, detalii despre doza a 3-a

Organizația Mondială a Sănătății vine cu detalii despre administrarea dozei suplimentare. Tedros cere oprirea boosterului în anumite cazuri. De ce directorul OMS vrea oprirea vaccinărilor? Iată mai multe detalii de la autorități!

OMS, despre doza 3: Tedros cere oprirea vaccinărilor

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin este considerată ‘imorală’ în unele țării în contextul în care vaccinările stagnează în Africa, declară directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de CNN.

Intensificarea vaccinărilor cu serul împotriva COVID-19 cu doza booster este „imorală, incorectă şi nedreaptă şi trebuie să se oprească”, a declarat în cursul zilei de marți Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a adăugat el.

OMS a recomandat doza suplimentară de vaccin după schema normală pentru persoanele imunodeprimate, dar se opune utilizării la scară largă a dozelor de rapel până când numărul de persoane din dreptul celor vaccinate cu cel puțin prima doză nu va fi mai mare.

„Recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”

America de Sud, America de Nord, Europa, Asia și Oceania au administrat până în acest moment o singură doză de vaccin la peste 50% din populațiile lor, timp în care în Africa s-a reușit vaccinarea doar a 7% din cetățeni, a mai subliniat oficialul.

Agenția Europeană a Medicamentului a cerut statelor Uniunii Europene să emită „recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”. EMA a afirmat că în cazul oamenilor cu sistem imunitar normal dozele de rapel cu serul BioNTech/Pfizer „pot fi luate în considerare la cel puţin 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de peste 18 ani”.

Precizări privind doza a treia de vaccin

– condiții de administrare –

Doza suplimentară se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care monitorizează permanent starea de sănătate a pacientului.

Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech):
schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pentru vaccinul Spikevax (Moderna):
schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Urmăriți Playtech.ro și pe