Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra necesității administrării unei doze anuale a vaccinului anti-Covid-19 pentru a se proteja de noile tulpini care le-ar putea afecta sănătatea. Cu privire la populația care nu prezintă risc ridicat de infectare, specialiștii consideră că doza suplimentară ar putea fi administrată la un alt interval de timp.
Pandemia de Covid-19 de la noi din țară pare să fie ținută sub control, însă avertismentele din partea medicilor nu sunt foarte optimiste, fiind trase numeroase semnale de alarmă referitoare la valul patru al pandemiei. Potrivit acestora, la finalul lunii august, tulpina predominantă în România ar putea fi cea indiană, mult mai contagioasă și agresivă față de cea inițială.
Pentru a elimina riscurile, OMS a anunțat recent că, persoanele din categoriile vulnerabile vor fi nevoite, cel mai probabil, să facă acest vaccin în fiecare an, pentru a nu fi puși în situația în care imunitatea împotriva Covid-19 să scadă, iar virusul și alte mutații să fie contactate imediat.
Cu privire la populația care nu prezintă risc crescut de infectare, vaccinarea s-ar putea efectua și la o distanță de doi ani, această măsură fiind una preventivă, potrivit Reuters.
Aceste date au fost notate într-un document care a stat la baza discuțiilor în cadrul unei întruniri a consiliului de administraţie al Gavi, alianţă care se ocupă cu distribuirea vaccinului alături de OMS prin intermediul programului COVAX, scrie agenţia Reuters.
Potrivit sursei citate, documentul a fost întocmit de pe data de 8 iunie și este încă “în lucru”. Pe lângă cele menționate mai sus, planul de atac împotriva pandemiei prevede, de asemenea, producerea la nivel global a 12 miliarde de doze de vaccin anti-Covid-19.
În ciuda numărului impresionat de doze de vaccin care este în plan, se iau în calcul diferite piedici care ar putea să influențeze producția, precum probleme de reglementare și aprobare și „tranziția dinspre unele tipuri de tehnologie”.
Potrivit Reuters, în cel mai prost scenariu anticipat de OMS, producția dozelor de vaccin ar putea fi de șase miliarde, ceea ce reprezintă un număr insuficient de ser, având în vedere necesitatea unei a treia doze pentru o mare parte din populație. De asemenea, ar putea exista posibilitatea ca imunitatea vaccinului să se dovedească a fi mai mică decât cea prevăzută, fiind nevoie de alte doze suplimentare.
Privind partea optimistă a scenariului, există posibilitatea ca producția să crească la 16 miliarde de doze, cererea fiind în acest caz complet îndeplinită, în contextul în care nu ar mai fi nevoie de o a treia doză, iar vaccinurile s-ar dovedi eficiente și pentru noile tulpini.