Omicron are deja o nouă versiune. De ce a fost numită „invizibilă” de cercetătorii care au studiat-o

de: Năstase Mirabela
08 12. 2021

Oamenii de știință au identificat deja o nouă versiune a variantei Omicron, pe care au numit-o „invizibilă”, deoarece nu poate fi detectată prin testele RT-PCR, pe care oficialii de sănătate publică le utilizează pentru a urmări răspândirea coronavirusului în întreaga lume. Această variantă „ascunsă” descoperită de cercetători are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială ce permite ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile.

Omicron are deja o nouă versiune

Despre varianta „ascunsă”, cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi la fel ca varianta standard, dar subliniază că versiunea „ascunsă” este una distinctă genetic, motiv pentru care se comportă diferit.

Varianta ascunsă a fost observată prima dată printre genomurile coronavirusului trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Dificultatea de a detecta varianta înseamnă că este posibil să se fi răspândit deja la scară mai largă.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a anunțat ieri că încă 101 de cazuri confirmate ale variantei Omicron au fost raportate în Marea Britanie, în total existând 437 de cazuri în Regatul Unit.

Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă decedența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, denumită BA.2.

„Există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate din punct de vedere genetic”, a spus profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London.

El a mai spus că „cele două descendențe se pot comporta într-un mod diferit.”

„Omicronul ascuns”, noua variantă

Oamenii de știință utilizează analiza întregului genom pentru a confirma care variantă a cauzat o infecție cu COVID, chiar dacă testele PCR pot oferi uneori o indicație.

Circa jumătate dintre aparatele PCR din Marea Britanie analizează trei gene în virus, dar la varianta Omicron și Alpha au fost testate pozitiv doar două dintre ele. Acest pentru că Omicron suportă o modificare genetică chiar în interiorul proteinei spike. Testele PCR ce indică un așa-numit „eșec al țintei genei S” sunt foarte sugestive pentru infecțiile cu Omicron.

Unii cercetători numesc noua variantă „Omicronul ascuns”, întrucât nu are caracteristicile care permit testelor PCR să o detecteze. Cercertătorii sunt preocupați și de faptul că varianta „stealth Omicron” s-ar putea răspândi neobservată, în timp ce oficialii din domeniul sănătății se concentrează pe analizarea testelor RT-PCR ca să detecteze tulpina Omicron standard.

Cercetătorii sunt de părere că faptul că Omicron are două variante, BA.1 și BA.2, care să apară succesiv într-un ritm rapid și să dezvolte mutații comune, este „îngrijorător”.