Omenirea, tot mai aproape de finalul pandemiei? Medicul Andrei Marinescu: „Ultima strigare importantă a covid-19”

de: Anca Lupescu
14 01. 2022

Din ce în ce mai mulți specialiști vorbesc despre faptul că odată cu varianta Omicron este foarte posibil să se încheie pandemia de covid-19, iar asta pentru că deși varianta este extrem de transmisibilă, ea nu este deloc la fel de puternica precum celelalte tulpini. Acestea sunt semne că virusul începe să își piardă din forță și poate să fie tratat ca o gripă sau răceală comună începând cu anul viitor.

Când se va încheia pandemia de covid

Epidemiologii sunt de părere că sunt șanse mici să apară o nouă tulpină virulentă, iar asta se datorează și imunitatea oferită de vaccinare și de trecerea prin infecția cu Omicron.

Chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbea despre faptul că în viitor vom ajunge să ne vaccinăm anual împotriva noilor tulpini ale virusului, la fel cum se întâmplă cu vaccinul antigripal anual.

Medicul andrei Marinescu este de părere și el că valul de infecții produs de Omicron poate reprezenta finalul pandemiei la nivel mondial.

„Anul 2022 va reprezenta un an de echilibru, și în care vom vorbi de închiderea pandemiei. Ceea ce nu înseamnă că dispare virusul, ci că vom trece de la pandemie la cazuri izolate sau la nivel de regiune.

Sută la sută nimeni nu poate să spună cu certitudine, însă discutăm de o probabilitate plecând de la datele existente în acest moment.

Cred că ceea ce se întâmplă acum cu Omicron este ultima strigare importantă a pandemiei. Faptul că la un moment dat vor mai exista unele mutații și că vom mai avea o variantă de virus care să fie absolut în conviețuire armonioasă cu noi este o altă discuție.

Nici nu-l vom mai putea numi atunci val de pandemie”, spune acesta.

Covid-19 va fi o răceală ușoară

El a mai declarat că nu contează dacă vor mai exista unele modificări și nu va mai fi nevoie de teste dacă infecția cu una din tulpini va avea forme extrem de ușoare, asemănătoare unei răceli.

„Nici nu mai contează atunci dacă vor mai exista unele modificări. E ca și cum ne uităm acum la virusurile banale pe care le avem tot timpul alături de noi chiar din familia coronavirusurilor.

Nu cred că își pune nimeni problema de a testa și de a vedea ce procent din populație are o răceală banală și îi curge nasul.

Ceea ce contează este dacă acest virus va mai avea un impact. Iar eu personal nu cred că va mai exista un astfel de impact după aceste luni”, a declarat Adrian Marinescu pentru Fanatik.