Omagiu emoționant adus lui Garabet Ibrăileanu. Ce se întâmplă în locul în care a fost înmormântat marele scriitor

de: Ionuț Vieru
11 03. 2021

Garabet Ibrăileanu este o mare celebritate a orașului Iași, dar și a României. Ateneul Național din Iași, își îndreaptă atenție anul acesta către scriitor. După ce a finalizat reabilitarea integrală a mormântului acestuia, Ateneul Național din Iași, închină astăzi, 11 martie 2021, un omagiu solidar la ora 12:00. Un bust va fi inaugurat peste mormântul scriitorului, dar și oficierea unei slujbe de pomenire la locul de odihnă veșnică. Marele scriitor este înmormântat în Cimitirul Eternitatea.

Garabet Ibrăileanu, unul dintre cei mai mari scriitori

Garabet Ibrăileanu a fost eseist, pedagog, critic și istoric literar, romancier român și redactor literar. S-a născut în anul 1871, pe 23 mai, în Târgu Frumos, județul Iași. De asemenea, a fost și profesor de istoria literaturii la Universitatea din Iași. Între 1906 și 1930, a fost principalul redactor al revistei „Viața românească”. Scriitorul debutează în paginile revistei „Școala nouă” cu articole. Mai târziu, publică poeme în proză, cugetări, traduceri și versuri.

Având în vedere că mormântul scriitorului Garabet Ibrăileanu este monument istoric, toate demersurile administrative privind reabilitarea lui au fost realizate cu acordul și sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași. Ateneul ieșean își propune, prin aceste manifestări, să comemoreze o personalitate marcantă a vieții literare românești, aducând memoriei scriitorului un frumos omagiu, în semn de înaltă recunoaștere a meritelor și contribuției sale extraordinare la desăvârșirea culturii române”, a declarat managerul Ateneului, Andrei Apreotesei.

Cea mai influentă personalitate din literatura românească

Garabet Ibrăileanu este una dintre cele mai influente personalități din literatura românească. A fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai secolului XX. Tatăl său era armean de origine și se numea Teodor Ibrăileanu, iar mama sa, Maria Marcovici. În anul 1872, părinții se mută, împreună cu copilul, la Roman în casa Varteniei Marcovici. În septembrie 1878, este înscris la o școală din Bacău, dar este mutat înapoi la Roman. Tatăl său își găsește o slujbă în apropierea orașului. Între 1879 și 1883, studiază la școala primară din Roman. În continuarea, între 1883 și 1887, urmează cursurile  Gimnaziului „Roman-Vodă”. Aici, începând cu clasa a II-a, a luat premiul întâi în fiecare an.

În martie 1906 apare „Viața Românească” la Iași. Pe atunci, directori erau Constantin Stere și Paul Bujor, iar secretar la redacție Ibrăileanu. În anul 1921, apar volumele „După război” și „Scriitori români și străini”. Între anii 1924 și 1925, redactează romanul „Adela”. În acea perioadă, scriitorul redacta doar prima versiune a romanului. Urmează să lucreze la o ediție a poeziilor lui Eminescu, în anul 1927. Acestea urmează să fie editate de „Cultura națională” în 1930. Din păcate, Garabet Ibrăileanu ne-a părăsit pe 11 martie 1936.