Olimpiada de Iarnă în România, visul măreț al lui Ceaușescu. Locul ales de el zace acum în ruine
Nicolae Ceaușescu visa să facă din România o țară pe care toată lumea să o admire și să o ia drept exemplu. Aceste lucru a ajuns realitate atunci când datoriile externe au fost plătite integral. Șeful statului în perioada comunistă mai avea multe planuri de îndeplinit pentru ca țara să fie cunoscută, planuri care au rămas în paragină. Fostul președinte spera să poată să organizeze chiar și Olimpiada de Iarnă la noi. Iată la ce s-a gândit și cum arată locul acum!
Visul lui Nicolae Ceaușescu pentru România: unde ar fi trebuit să se organizeze Olimpiada de Iarnă?
Nicolae Ceaușescu a visat să facă România cunoscută peste hotare. Acesta a vrut și ca Olimpiada de Iarnă să aibă loc la noi. Acum, spațiul care se află în județul Vâlcea într-un decor montan fabulos zace nefinisat și uitat de lume și de autorități.
Mai exact, este vorba despre stațiunea montană, care a rămas nefinalizată din punct de vedere al construcțiilor și al infrastructurii. Proiectul este terminat, lucru care se arată implicit din abandonarea sa.
Fostul președinte al României își dorea ca aici să fie organizate Jocurile Olimpice de Iarnă. Proiectul a fost gândit inițiat pentru prima ediție din anul 1982, așa că lucrările au fost demarate încă din anii ’70.
Localitatea în care se află este la o altitudinea de 1.300 de metri și este inclusă în stațiunea montană Voineasa. Șeful statului se gândea să ridice treptat un întreg sat olimpic, iar pentru asta a angajat arhitecți elvețieni pentru a beneficia de experiența lor în design-ul și utilitatea construcțiilor din zona montană.
Proiectul a mai inclus în total un hotel principal cu șase etaje, trei hoteluri secundare cu parter și câte trei etaje și cinci vile cu o capacitate de peste 1.000 de locuitori.
,,Discuţiile nu s-au finalizat din cauza imposibilităţii concesionării”
Imobilele au ajuns niște ruine și sunt înghițite de vegetație. Oamenii au furat tot ce s-a putut demonta, timp în care restul a fost cuprins de ani.
„Procesul cu obştea de moşneni pentru terenul pe care s-au construit vilele şi hotelurile din Vidra a fost câştigat în instanţă, în 2019. De atunci în încercarea de a reda staţiunea turismului am intabulat suprafaţa şi am dat terenurile în folosinţă gratuită, în speranţa că sindicatele vor găsi investitori.
Discuţiile nu s-au finalizat din cauza imposibilităţii concesionării, fiind vorba despre patrimoniu sindical”, a explicat primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, situaţia staţiunii – fantomă, pentru adevărul.ro.
Clădirea este în prezent într-un studiu avansat de degradare și nimeni nu crede că proiectul măreț care ar fi putut să ia naștere va mai ajunge vreodată să existe.